piątek, 10 stycznia 2014

Pasta z czerwonej papryki i orzechów włoskich


Zamiast kupować gotową pastę, warto zrobić ją samodzielnie. To kolejny dodatek do mięs, ryb, chleba lub warzyw...wśród moich gości zrobiła furorę ...
do dzieła!...jak zwykle mało pracy duży efekt ..:)



Składniki



słoik papryki pieczonej/smażonej (ok. 300g, ja użyłam taką)

pół szklanki orzechów włoskich

cebula

1 lub 2 ząbki czosnku

łyżeczka chili

3 łyżki oliwy

2 łyżeczki winnego octu czerwonego

1/2 łyżeczki soli 



Paprykę odcedzamy. Cebulę kroimy, podsmażamy do miękkości, na koniec dodajemy rozgnieciony czosnek i chili. Orzechy mielimy w blenderze, dodajemy paprykę, cebulę, oliwę, ocet i sól. Całość miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoika, trzymamy szczelnie zamknięte, w lodówce do 3 m-cy i zajadamy ze smakiem...



Smacznego!



Domowy Wyrób

5 komentarzy:

  1. super przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy propozycja.Jestem milosniczka wszelkich past i smarowidel warzywnych wiec napewno wyprobuje Twoj przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie smarowidła:) Przy najbliższej okazji chyba skuszę się na Twoje.

    OdpowiedzUsuń