Po świętach,
imprezie sylwestrowej, czas na lekkie i pyszne dania....czyli kuchnię azjatycką
....
Inspirowałam się
przepisem z książki: „Kuchnia tajska - podróże kulinarne: tradycje, smaki,
potrawy..., wydaną w 2008r przez Rzeczpospolitą - dodatek do gazety....(mam
cała kolekcję)
Składniki:
1 pomelo
1 czerwona cebula
1lub2 chili
świeża kolendra
1/2 szklanki
prażonych orzechów arachidowych
2 ząbki czosnku
1 łyżka
cukru
1/4 szklanki soku
z limonki
1 łyżka sosu
sojowego
paczka mieszanki
sałat
Pomelo obieramy i
wycinamy filety, tak aby pozostał tylko sam miąższ, bez białych błonek. Sposób
obierania cytrusów pokazuje Pascal tutaj Orzechy
siekamy. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Chili siekamy drobno. Kolendrę grubo
siekamy. Na półmisku wykładamy: sałatę, na to pomelo, cebulę i chili na koniec
posypujemy orzechami. Tuż przed podaniem polewamy sosem. W odrębnym naczyniu
mieszamy: sok z limonki, zmiażdżony czosnek, sos sojowy i cukier.
Smacznego!
Dość oryginalne połączenie smakowe, ale chętnie bym spróbowała taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :) Ale podoba mi się.
OdpowiedzUsuńpolecam, bardzo dobre, a jakie na czasie..przecież cytrusy są teraz najlepsze ....
OdpowiedzUsuń