niedziela, 5 stycznia 2014

Tajska sałatka z pomelo


Po świętach, imprezie sylwestrowej, czas na lekkie i pyszne dania....czyli kuchnię azjatycką ....

Inspirowałam się przepisem z książki: „Kuchnia tajska - podróże kulinarne: tradycje, smaki, potrawy..., wydaną w 2008r przez Rzeczpospolitą - dodatek do gazety....(mam cała kolekcję)



Składniki:



1 pomelo 

1 czerwona cebula

1lub2 chili

świeża kolendra

1/2 szklanki prażonych orzechów arachidowych

2 ząbki czosnku

1 łyżka cukru 

1/4 szklanki soku z limonki 

1 łyżka sosu sojowego

paczka mieszanki sałat



Pomelo obieramy i wycinamy filety, tak aby pozostał tylko sam miąższ, bez białych błonek. Sposób obierania cytrusów pokazuje Pascal tutaj Orzechy siekamy. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Chili siekamy drobno. Kolendrę grubo siekamy. Na półmisku wykładamy: sałatę, na to pomelo, cebulę i chili na koniec posypujemy orzechami. Tuż przed podaniem polewamy sosem. W odrębnym naczyniu mieszamy: sok z limonki, zmiażdżony czosnek, sos sojowy i cukier.



Smacznego!



3 komentarze:

  1. Dość oryginalne połączenie smakowe, ale chętnie bym spróbowała taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie :) Ale podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam, bardzo dobre, a jakie na czasie..przecież cytrusy są teraz najlepsze ....

    OdpowiedzUsuń