należy tego spróbować, cisto wyszło puszyste, wilgotne i bardzo dobre...
Składniki
500 g mąki
pszennej
200 g cukru
3 jajka
300 ml kawy z
mlekiem (w proporcjach: mało kawy, dużo mleka)
150 ml oleju
4 gruszki
100 g posiekanej
gorzkiej czekolady
1 łyżeczka
cynamonu
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
szczypta
soli
Mieszamy mąkę,
cynamon, proszek do pieczenia. Osobno ucieramy żółtka, cukier i olej. Dodajemy
szczyptę soli, ostudzoną kawę z mlekiem. Do płynnej masy wsypujemy suche
składniki, miksujemy. Gruszki obieramy: jedną kroimy w kostkę, pozostałe na
ćwiartki lub ósemki. Do masy dodajemy gruszkę pokrojoną w kostkę oraz posiekaną
czekoladę. Ubijamy białka na pianę i delikatnie przekładamy do ciasta.
Wylewamy do tortownicy (u mnie 30). Na wierzchu układamy gruszki pokrojone w
ćwiartki i ósemki. Pieczemy ok. 50-60 minut. w 180 st. z temoobiegiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz