Ostatnio moje kulinarne
upodobania przeniosły się do Azji...uwielbiam tą kuchnię, jest zdrowa, smaczna
i bardzo szybka....
Składniki
dla 2 osób
100 g makaronu
sojowego
250g krewetek
gotowanych
garść orzechów
arachidowych
pół cebuli
pęczek kolendry
chili
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu
rybnego
2 łyżki soku z
limonki
2 łyżko słodkiego
sosu chili
2 łyżki oleju
sezamowego
Makaron
przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed podaniem tniemy na
mniejsze części. Orzechy prażymy i siekamy. Kolendrę myjemy i rwiemy na
mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w bardzo cienkie piórka. Krewetki rozmrażamy i
podsmażamy przed podaniem na maśle z jednym rozdrobnionym czosnkiem - 1 min. Do
dużej miski wciskamy ząbek czosnku, dodajemy pozostałe składniki sosu: sos
rybny, sok z limonki, sos chili, olej sezamowy oraz posiekane chili. Na to
wykładamy pozostałe składniki sałatki i mieszamy. Natychmiast podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz