poniedziałek, 6 stycznia 2014

Azjatycka sałatka z krewetkami


Ostatnio moje kulinarne upodobania przeniosły się do Azji...uwielbiam tą kuchnię, jest zdrowa, smaczna i bardzo szybka....



Składniki

dla 2 osób 


100 g makaronu sojowego

250g krewetek gotowanych 

garść orzechów arachidowych 

pół cebuli 

pęczek kolendry

chili

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki soku z limonki

2 łyżko słodkiego sosu chili

2 łyżki oleju sezamowego



Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed podaniem tniemy na mniejsze części. Orzechy prażymy i siekamy. Kolendrę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w bardzo cienkie piórka. Krewetki rozmrażamy i podsmażamy przed podaniem na maśle z jednym rozdrobnionym czosnkiem - 1 min. Do dużej miski wciskamy ząbek czosnku, dodajemy pozostałe składniki sosu: sos rybny, sok z limonki, sos chili, olej sezamowy oraz posiekane chili. Na to wykładamy pozostałe składniki sałatki i mieszamy. Natychmiast podajemy. 


Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz