Zamiast kupować
gotową pastę, warto zrobić ją samodzielnie. To kolejny dodatek do mięs, ryb, chleba lub warzyw...wśród
moich gości zrobiła furorę ...
do dzieła!...jak zwykle mało pracy duży efekt ..:)
Składniki
słoik papryki
pieczonej/smażonej (ok. 300g, ja użyłam taką)
pół szklanki
orzechów włoskich
cebula
1 lub 2 ząbki czosnku
łyżeczka chili
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki winnego
octu czerwonego
1/2 łyżeczki
soli
Paprykę odcedzamy.
Cebulę kroimy, podsmażamy do miękkości, na koniec dodajemy rozgnieciony czosnek
i chili. Orzechy mielimy w blenderze, dodajemy paprykę, cebulę, oliwę, ocet i
sól. Całość miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoika, trzymamy szczelnie zamknięte, w lodówce
do 3 m-cy i zajadamy ze smakiem...
Smacznego!
super przepis na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo....
OdpowiedzUsuńCiekawy propozycja.Jestem milosniczka wszelkich past i smarowidel warzywnych wiec napewno wyprobuje Twoj przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie smarowidła:) Przy najbliższej okazji chyba skuszę się na Twoje.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić.
OdpowiedzUsuń