środa, 29 stycznia 2014

Makaron z pomarańczami, cukinią i kurczakiem


Po pierwsze: kto nie kocha makaronu? :) 

Po drugie: kto nie lubi kuchni włoskiej? 

Po trzecie: pomarańcze - kiedy, jak nie teraz, w zimie kiedy są najlepsze?

Łączymy te składniki i mamy pyszne danie...



Do dania ze zdjęcia użyłam czarnego spaghetti, zakupionego we włoskim sklepie, adres znajdziecie tutaj. Sklep prowadzi Polka z mężem Włochem, obfituje on w liczne rodzaje serów, wędlin, antipasti, makaronów itp. Choć położony, w oddali od utartych szlaków, nie raz zastałam tu kolejkę klientów... Polecam...








Składniki:

 2 lub 3 piersi z kurczaka, umyte, pokrojone w paski

150 ml likieru pomarańczowego

1 łyżka maki

150ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy

1 mała cukinia, starta na "dużych oczkach" lub pokrojona  w słupki

1 papryka czerwona, pokrojona w paski

1 por, pokrojony

sól pieprz 

spaghetti razowe (u mnie czarne)

3 duże pomarańcze obrane ze skory i błonek i pokrojone w cząstki

skórka pomarańczowa 

150 g mascarpone lub ricotty



 Filety zarumieniamy na patelni, dodajemy likier pomarańczowy i dusimy 3 min. Oprószamy mąką, stale mieszamy, ok. 2 min. Zmniejszamy ogień, dodajemy sok pomarańczowy, cukinię, paprykę i por. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy chwilę. W tym czasie przygotowujemy makaron. Sos doprawiamy serkiem, cząstkami pomarańczy. Makaron polewamy sosem, posypujemy skórką pomarańczową i zajadamy ze smakiem:)



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz