Chyba ogłoszę
tydzień azjatycki na moim blogu....nie zamierzony to efekt, lecz jakoś tak
wyszło, bo dziś proponuję kurczaka w sosie satay i sam sos jako
dodatek....przepis Jamiego :)
Składniki
pierś z
kurczaka
1/2 pęczka kolendry
1 chili
1 ząbek
czosnku
3 łyżki czubate
masła arachidowego
sos sojowy
kawałek imbiru
2 limonki
Pierś myjemy,
dzielimy na podobnej wielkości kawałki. Wkładamy do miski. W malakserze
umieszczamy: kolendrę, obrany czosnek, masło i łyżkę sosu sojowego, obrany i grubo
posiekany imbir, skórkę z dwóch limonek i sok jednej z nich. Dolewamy odrobinę
wody i wszystko miksujemy na gładką i rzadką pastę. Doprawiamy sosem sojowym, gdyby
była taka potrzeba. Dodajemy łyżkę lub dwie pasty do miski, tak aby pokryła
wszystkie części kurczaka. Pozostałą pastę przekładamy do miseczki i skrapiamy
oliwą - to jest sos do gotowych szaszłyków. Mięso nabijamy na patyczki.
pieczemy ok. 20 min w 180 st. Szaszłyki możemy podać z sałatką z pomelo – przepis jest tutaj.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz