wtorek, 7 stycznia 2014

Szaszłyki z kurczaka w sosie satay


Chyba ogłoszę tydzień azjatycki na moim blogu....nie zamierzony to efekt, lecz jakoś tak wyszło, bo dziś proponuję kurczaka w sosie satay i sam sos jako dodatek....przepis Jamiego :) 



Składniki



pierś z kurczaka 

1/2 pęczka kolendry

1 chili

1 ząbek czosnku 

3 łyżki czubate masła arachidowego

sos sojowy

kawałek imbiru

2 limonki



Pierś myjemy, dzielimy na podobnej wielkości kawałki. Wkładamy do miski. W malakserze umieszczamy: kolendrę, obrany czosnek, masło i łyżkę sosu sojowego, obrany i grubo posiekany imbir, skórkę z dwóch limonek i sok jednej z nich. Dolewamy odrobinę wody i wszystko miksujemy na gładką i rzadką pastę. Doprawiamy sosem sojowym, gdyby była taka potrzeba. Dodajemy łyżkę lub dwie pasty do miski, tak aby pokryła wszystkie części kurczaka. Pozostałą pastę przekładamy do miseczki i skrapiamy oliwą - to jest sos do gotowych szaszłyków. Mięso nabijamy na patyczki. pieczemy ok. 20 min w 180 st. Szaszłyki możemy  podać z sałatką z pomelo – przepis jest tutaj. 



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz