środa, 8 stycznia 2014

Tarta z bezą i jabłkami


Ciasto z programu Bożeny Sikoń, (cytując za portalem www.kuchniaplus.pl) która jest najsłynniejszą polską cukierniczką, szefową pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski, absolwentką dwóch prestiżowych szkół cukierniczych we Francji (Szkoły Dekoratorstwa Artystycznego koło Lionu i w szkoły w Lentore koło Paryża). Jest srebrną medalistką w Pucharze Świata w Luxemburgu w 2002 roku i trenerem polskiej drużyny cukierników. Jest również moim marzeniem – chciałabym wziąć udział w Jej warsztatach...niedługo moje urodziny, może się spełni :)

W oryginalnym przepisie ciasto było z rabarbarem,  u mnie z jabłkami, (myślę, że równie dobre byłoby też z wiśniami, śliwkami lub agrestem)....przypomina dawny "skubaniec"...niestety jest z "pianką" i nie przypadł do gusty mojemu M,  ...wszystkim innym polecam...

Składniki:
 
 300 g masła
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
125 g cukru
5 żółtek
2 łyżki stołowe kakao


2 lub3 jabłka

łyżka lub dwie brązowego cukru

cynamon (ilość wg uznania)

5 białek
250 g cukru


Masło topimy, mąkę mieszamy  z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła. Żółtka ucieramy z cukrem, aż się rozpuści. Łączymy z mąką, zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 części. Pierwsza największa, druga mniejsza. Do trzeciej najmniejszej dodajemy  kakao i zagniatamy. Wszystkie części odkładamy  do zamrożenia. Największą częścią wykładamy (lub ścieramy) formę do tarty, na to ciemne ciasto. Podpiekamy w 170 st. ok. 30 min. Jabłka ścieramy na dużych oczkach, posypujemy cukrem i cynamonem. Białka ubijamy z cukrem na bezę. Na podpieczony spód wykładamy jabłka (wcześniej odsączamy je z soku), na to bezę oraz mniejszą część ciasta. Pieczemy w 170/180 st. ok. 40-50 min. 


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz