Ciasto z programu
Bożeny Sikoń, (cytując za portalem www.kuchniaplus.pl) która jest najsłynniejszą
polską cukierniczką, szefową pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski,
absolwentką dwóch prestiżowych szkół cukierniczych we Francji (Szkoły
Dekoratorstwa Artystycznego koło Lionu i w szkoły w Lentore koło Paryża). Jest
srebrną medalistką w Pucharze Świata w Luxemburgu w 2002 roku i trenerem
polskiej drużyny cukierników. Jest również moim marzeniem – chciałabym wziąć
udział w Jej warsztatach...niedługo moje urodziny, może się spełni :)
W oryginalnym
przepisie ciasto było z rabarbarem, u mnie z
jabłkami, (myślę, że równie dobre byłoby też z wiśniami, śliwkami lub agrestem)....przypomina dawny "skubaniec"...niestety jest z
"pianką" i nie przypadł do gusty mojemu M, ...wszystkim innym polecam...
Składniki:
300 g masła
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
125 g cukru
5 żółtek
2 łyżki stołowe kakao
2 lub3 jabłka
łyżka lub dwie brązowego cukru
cynamon (ilość wg uznania)
5 białek
250 g cukru
250 g cukru
Masło topimy, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła. Żółtka ucieramy z cukrem, aż się rozpuści. Łączymy z mąką, zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 części. Pierwsza największa, druga mniejsza. Do trzeciej najmniejszej dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystkie części odkładamy do zamrożenia. Największą częścią wykładamy (lub ścieramy) formę do tarty, na to ciemne ciasto. Podpiekamy w 170 st. ok. 30 min. Jabłka ścieramy na dużych oczkach, posypujemy cukrem i cynamonem. Białka ubijamy z cukrem na bezę. Na podpieczony spód wykładamy jabłka (wcześniej odsączamy je z soku), na to bezę oraz mniejszą część ciasta. Pieczemy w 170/180 st. ok. 40-50 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz