poniedziałek, 6 stycznia 2014

Rurki z bitą śmietaną


Rurki to wspomnienie z dzieciństwa...najlepsze były w Śnieżce koło Merkurego, w Pile :) ..."maszynę" do wypieku wafli pożyczyłam, ma ponad 20 lat i jest dziełem wschodnich sąsiadów, co oznacza, że jest niezniszczalna. Rurki robiłam pierwszy raz...dwie pierwsze spaliłam, kolejne wyszły za pulchne, dopiero po 7 wyszły tak jak trzeba....cieniutkie i chrupiące ...praktyka czyni mistrza...:) ale przecież nie wszystko musi być jednakowe i równe jak z obrazka....ważne żeby było smaczne ....a i jeszcze jedna uwaga, rurki napełniamy śmietana dopiero przed podaniem, inaczej nam rozmiękną....Przepis pochodzi z załączonej instrukcji do maszynki.



Składniki



200 g margaryny

5 jaj

300 g cukru

250 g mąki

Krem

250ml śmietany kremówki

1 lub 2 łyżki cukru pudru 


Margarynę roztopić, dodać roztrzepane jajka, wymieszać Dodać cukier i mąkę. Wyrabiamy dokładnie, aż uzyskamy jednolitą, niezbyt gęstą masę. Rozgrzewamy wafelnicę, wylewamy cienko ciasto, chwilę czekamy, aż woda odparuje, zamykamy. Przed formowaniem należy znaleźć odpowiednią rurkę, na której będziemy rolować nasze wafle. Ciasto po wyjęciu jest wilgotne, jednak z każdą chwilą stygnięcia, kruszeje. Przed podaniem wypełniamy bitą śmietaną. 



Smacznego! 











2 komentarze:

  1. To smak również mojego dzieciństwa ,fantastycznie ci wyszły ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń