sobota, 1 lutego 2014

Krucha tarta z dżemem

Czasami jest tak, że masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz siły zejść do sklepu, a w lodówce tylko słoik dżemu oraz jakieś resztki....znalazłam sposób wykorzystania niczego i upiekłam  tartę z ciasta kruchego z dżemem...


Składniki
100 g masła
2 jajka
1 łyżeczka wanilii (opcjonalnie)
150 g cukru
1/2 szklanki śmietany 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
450g mąki 

Ucieramy masło, dodajemy po jednym jajku, śmietanę oraz wanilię. Dosypujemy cukier, stopniowo mąkę na końcu proszek do pieczenia. Po wyrobieniu ciasta, 2/3 części wyklejamy formę do pieczenia, wykładamy na to dżem (u mnie z czarnej porzeczki). Z pozostałej ilości ciasta robimy wałeczki, układając je w kratkę. Pieczemy ok. 45 min w 180 st. 

Smacznego!







1 komentarz: