Drób często gości
na moim stole, pod różną postacią, dzisiejszy przepis jest jednym z
najsławniejszych w kuchni francuskiej, ja skorzystałam z receptury od samej
Julie Child...dodatkową motywacją był tydzień francuski panujący na
zaprzyjaźnionym blogu Rozmaite
Frykasy....
Oto jak
przygotować sławne Coq au vin*:
Składniki
100 g chudego,
surowego boczku
2 łyżki
oleju
1 kg kurczaka w
kawałkach (u mnie pałki i udka)
1/2 łyżeczko soli
1/8 łyżeczki
pieprzu
1/4 szklanki
koniaku
3 szklanki
czerwonego wina (wyszła butelka)
1-2 szklanki
wywaru wołowego albo bulionu (u mnie z kurczaka)
1 łyżka przecieru
pomidorowego
2 żabki czosnku
1/4 łyżeczki
tymianku
1 liść laurowy
200 g pieczarek
1 łyżka masła +
1/2 łyżki oleju
do sosu: 2 łyżki
masła +3 łyżki maki
Bekon kroimy
w kostkę, gotujemy przez 10 min na małym ogniu. Po tym czasie odcedzamy mięso,
osuszamy i smażymy, w dużym naczyniu, na złoty kolor. Kurczaka,
opłukanego i osuszonego, smażymy, w tym samym naczyniu, na rozgrzanym oleju, na
złoty kolor. Następnie zmniejszamy ogień, doprawiamy kurczaka solą i pierzem,
dodajemy boczek i smażymy ok. 10 min. raz obracając kurczaka. Następnie
zdejmujemy pokrywkę, wlewamy alkohol i podpalamy (Uwaga! na okapy, włosy itp.
:), czekamy aż płomienie zgasną. Po czym dodajemy: wino, wywar, tyle aby zakrył
drób, rozmiażdżony czosnek oraz tymianek i liść laurowy. Całość zagotowujemy,
następnie dusimy min 30 min, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki obieramy, myjemy
i kroimy w plasterki. Olej z masłem rozgrzewamy na patelni, dodajemy grzyby i smażymy
przez 5 min, aż się zarumienią. Gdy kurczak będzie miękki, odcedzamy sos.
Odstawiamy, aby zdjąć tłuszcz (sos opada, na wierzchu pozostaje tłuszczyk do
usunięcia), następnie płyn redukujemy, aż zgęstnieje, zaprawiamy go masłem
utartym z mąką. Dodajemy mięso, pieczarki. Podajemy z ryżem, gotowanymi
warzywami lub surówkami.
obiad pierwsza klasa, dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze tego klasyku, ale tak pysznie wygląda, że kiedyś muszę się za niego wziąć.
OdpowiedzUsuń