sobota, 23 listopada 2013

Spaghetti z pesto pietruszkowym


Pogoda nie pomaga w aktywności, najchętniej przespałabym ten czas, choć to dopiero początek pory jesienno-zimowej.  "Cudo" za oknem nastraja mnie  do poszukiwania smaków lata, a dodatkowo jako fanka Jamiego, postanowiłam zrobić to w 15 min. :) Udało się...zainspirowana przepisem z kolorowej gazety  (nie pamiętam , której) przedstawiam pomysł na spaghetti z polskim pesto ....pachnącym latem i słońcem....

Składniki

100 g pestek słonecznika
50-80 g sera długo dojrzewającego (typu bursztyn)
2 pęczki pietruszki
oliwa
1 lub 2 ząbki czosnku
spaghetti
sól, pieprz


Czas start....gotujemy wodę na makaron, w tym czasie prażymy pestki słonecznika. Do gotującej wody dodajemy spaghetti. Do blendera dodajemy ser, czosnek (ilość zależy od upodobań), pietruszkę oraz uprażone ziarna słonecznika. Wszystko blendujemy, dodając powoli oliwę, aż powstanie gęsty, aromatyczny sos. Pesto doprawiamy pieprzem, solą w ostateczności, gdyż ser jest dość słony. Odcedzamy makaron, mieszamy z sosem i podajemy. 15 min :) gotowe!.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń