niedziela, 29 grudnia 2013

Chleb z ziołami


Ostatnio kosztowałam go na grillu, w sierpniu, dowiedziałam się, że jest robiony w specjalnym urządzeniu, gdzie przygotowanie trwa....2 minuty :), tak mi smakował i się spodobał, że przystosowałam przepis, aby można było zrobić w tradycyjnych warunkach.

....dla mnie super dodatek na imprezie, najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły....z oliwkami, humusem, sosem tzatziki lub samodzielnie...
 
Ciasto

600 g mąki
300 g wody, letniej
40 g drożdży świeżych
½ łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
50 g oleju


Drożdże mieszamy z cukrem i łyżką wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę łączymy z pozostałą wodą, solą, olejem i wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na min 1 h.

 
Masło ziołowe

1 ząbek czosnku
60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
5 łodyżek natki pietruszki, tylko liście
5 łodyżek bazylii, tylko liście
120 g masła, bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka
soli


Czosnek, cebulę, pietruszkę i bazylię miksujemy na gładką masę. Dodajemy do miękkiego masła. Mieszamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły. 



Wyrośnięte ciasto wałkujemy  na prostokąt. Smarujemy masłem. Kroimy w paski o szerokości ok 5 cm. Pasy składamy w harmonijkę i wykładamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26. Odstawiamy na min 5 min. Tortownicę ustawiamy na blasze do pieczenia lub na folii aluminiowej (z tortownicy może wyciekać tłuszcz). Pieczemy ok  25 - 30 minut w temp. 200°C.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. a jakie wrażenie robi ...wystarczy urywać kawałki

    OdpowiedzUsuń
  2. jest pyszny-jeden z przepisów urządzenia Thermomix. Można też zamiast masła ziołowego dać konfiturę, powidła, nutellę itp. :)

    OdpowiedzUsuń