Ostatnio kosztowałam go na grillu, w sierpniu,
dowiedziałam się, że jest robiony w specjalnym urządzeniu, gdzie przygotowanie trwa....2 minuty
:), tak mi smakował i się spodobał, że przystosowałam przepis, aby można było zrobić w tradycyjnych warunkach.
....dla mnie super dodatek na imprezie,
najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły....z oliwkami, humusem, sosem tzatziki
lub samodzielnie...
Ciasto
600 g mąki
300 g wody, letniej
40 g drożdży świeżych
½ łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
50 g oleju
Drożdże mieszamy z cukrem i łyżką wody.
Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę łączymy z pozostałą wodą, solą, olejem i
wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia
na min 1 h.
Masło ziołowe
1 ząbek czosnku
60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
5 łodyżek natki pietruszki, tylko liście
5 łodyżek bazylii, tylko liście
120 g masła, bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka
soli
Czosnek, cebulę, pietruszkę i bazylię
miksujemy na gładką masę. Dodajemy do miękkiego masła. Mieszamy, tak aby
wszystkie składniki się połączyły.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na
prostokąt. Smarujemy masłem. Kroimy w paski o szerokości ok 5 cm. Pasy składamy
w harmonijkę i wykładamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26. Odstawiamy na
min 5 min. Tortownicę ustawiamy na blasze do pieczenia lub na folii aluminiowej
(z tortownicy może wyciekać tłuszcz). Pieczemy ok 25 - 30 minut w temp.
200°C.
ale super pomysł
OdpowiedzUsuńa jakie wrażenie robi ...wystarczy urywać kawałki
OdpowiedzUsuńjest pyszny-jeden z przepisów urządzenia Thermomix. Można też zamiast masła ziołowego dać konfiturę, powidła, nutellę itp. :)
OdpowiedzUsuń