czwartek, 5 grudnia 2013

Ciasteczka ryżowe


Ciasteczka mojego dzieciństwa ...pamiętam ich smak, pamięta je równie dobrze mój Brat...tylko nasza Siostra coś słabo je pamięta....a już wiem dlaczego :), zanim zdążyła zjeść jedno, my z Bratem,  w tym samym czasie, pochłonęliśmy wszystkie...:))))...

Składniki

170g (paczka) kleiku ryżowego
100 g masła
3 jajka
3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do przybrania ulubiony dżem 

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Formułujemy kulki wielkości orzecha, wykładamy je na blaszkę. W każdej kulce robimy wgłębienie palcem. Pieczemy na jasnozłoty kolor (w 180 st, termoobieg, ok. 30 min). Po wyjęciu i ostudzeniu, każde wgłębienie nadziewamy dżemem. 
Z podanej porcji wychodzi jedna blaszka, z doświadczenia wiem, że najlepiej robić je z podwójnej ilości. 

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz