Ciasteczka mojego
dzieciństwa ...pamiętam ich smak, pamięta je równie dobrze mój Brat...tylko
nasza Siostra coś słabo je pamięta....a już wiem dlaczego :), zanim zdążyła zjeść jedno, my z Bratem, w tym samym czasie, pochłonęliśmy
wszystkie...:))))...
Składniki
170g (paczka) kleiku ryżowego
100 g masła
3 jajka
3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do przybrania ulubiony dżem
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Formułujemy kulki wielkości orzecha, wykładamy je na blaszkę. W każdej kulce robimy wgłębienie palcem. Pieczemy na jasnozłoty kolor (w 180 st, termoobieg, ok. 30 min). Po wyjęciu i ostudzeniu, każde wgłębienie nadziewamy dżemem.
Z podanej porcji wychodzi jedna blaszka, z doświadczenia wiem, że najlepiej robić je z podwójnej ilości.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz