czwartek, 5 grudnia 2013

Mango chutney



Chutney, ćatni, czyt. czatnej (za Wikipedią) to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. używany do potraw mięsnych i wegetariańskich.

Przepis znalazłam na  ulubionym kanale TV 
A ponieważ wszyscy szukają pomysłów na prezent, polecam zapakowanie sosu w małe słoiczki, obwiązanie wstążką z karteczką  z opisem ....na pewno ucieszy znaleziony pod choinką :)


Składniki:
4 sztuki mango, obrane, bez pestek, pokrojone w kostkę (4 szklanki)
3 łyżki startego świeżego imbiru
1 cebula posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
½ słodkiej, czerwonej papryki, bez nasion, posiekanej (ok. 1 szklanka)
½ szklanki rodzynek
⅓ szklanki cukru
2 łyżeczki soli
½ szklanki octu
⅓ szklanki wody

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki w rondlu. Zagotować na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i dusić 1 godzinę i 15 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić. Przechowywać w lodówce w słoikach do pół roku.



Smacznego!




1 komentarz:

  1. no robię....co z tego będzie - zobaczymy :) pachnienieźle :)

    OdpowiedzUsuń