piątek, 6 grudnia 2013

Kruszon pomarańczowy


Kruszon (idąc za Wikipedią)  to po prostu koktajl alkoholowy. Mój sposób przyrządzania, oczywiście, pochodzi z zamierzchłych czasów, z r. 1975* ....idealny na przyjęcie...prosty w wykonaniu....

Składniki:

 6-8 pomarańczy
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki cukru kryształ
2 butelki wina białego (wytrawne lub półwytrawne)
butelka szampana, wina musującego lub wody sodowej 

Pomarańcze parzymy, opłukujemy. Ocieramy skórkę pomarańczową z dwóch owoców, dodajemy do cukru zwykłego, żeby lepiej się połączyło, skrapiamy kilkoma kroplami zimnej wody. Pomarańcze kroimy w plasterki, przesypujemy cukrem pudrem, w dużej, szklanej misie. Odstawiamy na min 2h. Tuż przed podaniem, wlewamy wino, szampana oraz cukier wraz ze skórką. Całość lekko mieszamy i natychmiast podajemy. 

Smacznego!



* „domowe ciasta i desery” Janina Dmochowska-Górksa, Wydawnictwo Warta, 1975r.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz