niedziela, 8 grudnia 2013

Tajska zupa rozgrzewająca z kurczakiem


W tak mroźny dzień, najlepiej sprawdzają się dania rozgrzewające, dodatkowo przypominające wakacje...taka jest zupa tajska z kurczakiem, znaleziona w książce Jamiego Oliviera: "15 min w kuchni"....danie szybkie, wręcz ekspresowe, no może nie w 15 min, ale w 30 na pewno... składniki dopasowałam do aktualnie dostępnych i przygotowałam super obiad :) ...

U Jamiego jest tak, że gotując z nim egzotyczne dania, raz musisz zakupić wszystkie składniki, a potem cieszysz się długie miesiące z proponowanych przepisów, nie wydając ani grosza...:). Nie przerażajcie się listą zakupów …


 
Składniki

 
Kurczak

4 piersi z kurczaka/u mnie sznycle z indyka
1 czubata łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
1 łyżka miodu
1 łyżka sezamu 
sól i pieprz

 
Zupa Laksa 

1 kostka bulionowa lub gotowy wywar
kawałek dyni 
2 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru wielkości kciuka
1 świeża papryczka chili
1 łyżeczka kurkumy
1/2 pęczka dymki 
1 czubata łyżeczka masła arachidowego 
1/2 pęczka kolendry
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżka sosu rybnego
makaron ryżowy - ekspresowy 
brokuł (w oryginale były szparagi)
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
3 limonki


500 ml wody gotujemy, wlewamy do garnka, dodajemy kostkę rosołową lub bulion. Dynię ucieramy w malakserze na piure, dodajemy do wywaru. Do malaksera wkładamy: obrany czosnek i imbir, poszatkowaną dymkę, kawałki chili (dla zmniejszenia ostrości proponuję pozbycie się pestek), kurkumę, masło orzechowe, kolendrę, olej sezamowy oraz sosy sojowy i rybny. Wszystko miksujemy na gładką pastę, która ląduje do zupy z dynią. Dalej wlewamy mleko kokosowe oraz dodajemy cząstki brokułu. Gotujemy, aż brokuł będzie miękki. Na trzy minuty przed podaniem wkładamy makaron. Sprawdzamy smak, czy nie trzeba doprawić odrobiną sosu sojowego, bądź rybnego. Zupa gotowa.

W czasie gotowania warzyw w zupie, kawałki kurczaka obtaczamy w przyprawach, smażymy po 2 - 3 min z każdej strony, na koniec wlewamy miód, sok z jednej limonki oraz ziarna sezamu. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz