sobota, 21 grudnia 2013

Śledzie w oleju


Na prośbę Izy, podaję przepis na śledzie w oleju mojej Mamy. Są bardzo proste, i bardzo dobre...Idealne na stół wigilijny...jak i później, na stół imprezowy, do zagryzania wódeczki :) 



Składniki

Śledzie solone typu matjas

cytryna

cebula

olej/oliwa

pieprz



Śledzie moczymy w zimnej wodzie, min 1h, w zależności od stopnia zasolenia ryby. Potem płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w plasterki . Cebulę siekamy  w drobna kosteczkę. Umytą cytrynę,  kroimy w plasterki, z których pozbywamy się pestek. W słoiku lub innym naczyniu, miseczce itp. układamy warstwy: śledzie, cebulę cytrynę, pieprz, potem kolejną. Całość zalewamy olejem. Odstawiamy do lodówki.  Gotowe są po min dwóch dniach. 


Smacznego! 



1 komentarz:

  1. Na święta muszą gościć na stole, zapraszam do mnie na śledzie w zalewie octowej :)

    OdpowiedzUsuń