Na prośbę Izy,
podaję przepis na śledzie w oleju mojej Mamy. Są bardzo proste, i bardzo
dobre...Idealne na stół wigilijny...jak i później, na stół imprezowy, do
zagryzania wódeczki :)
Składniki
Śledzie solone
typu matjas
cytryna
cebula
olej/oliwa
pieprz
Śledzie moczymy w zimnej wodzie,
min 1h, w zależności od stopnia zasolenia ryby. Potem
płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w plasterki . Cebulę siekamy w
drobna kosteczkę. Umytą cytrynę, kroimy w plasterki, z których pozbywamy się pestek. W słoiku
lub innym naczyniu, miseczce itp. układamy warstwy: śledzie, cebulę cytrynę,
pieprz, potem kolejną. Całość zalewamy olejem. Odstawiamy do lodówki.
Gotowe są po min dwóch dniach.
Na święta muszą gościć na stole, zapraszam do mnie na śledzie w zalewie octowej :)
OdpowiedzUsuń