niedziela, 29 grudnia 2013

Czekolada domowa


Pamiętam czasy, kiedy nie było w sklepie czekolady, nie mówiąc o niezliczonych jej rodzajach...Był na to sposób – czekolada domowa, której smak zawsze przypomina mi dzieciństwo… Miałam nawet specjalna foremkę w tabliczkę....

Przepis znaleziony tutaj


Składniki

0,5 kostki masła
0,5 kostki margaryny
2 szklanki cukru
4 łyżki ciemnego kakao
0,5 szklanki wody
3,5szkl.mleka w proszku

wafle



Masło, margarynę, cukier, kakao, wodę zagotowujemy. Następnie dodajemy mleko w proszku. Cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Wylewamy na blaszkę wyłożoną waflami. Przykrywamy druga porcją wafli. Wstawiamy do lodówki, aby stężała. Kroimy w kwadraciki lub paseczki. 

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Moja mama robi inaczej bo bez mleka w proszku i wody..co nie zmienia faktu ze Twoja tez jest smaczna ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bym dodał jeszcze pokrojone bakalie i orzechy włoskie

    OdpowiedzUsuń