Rabarbarowe
szaleństwo trwa! Kolejna tarta, tym razem z mascarpone.
Receptura znaleziona tutaj, Można wykonać jedną dużą tartę lub kilka małych. Również możemy zmienić rodzaj owoców.
Całość jest delikatna, rozpływająca się w ustach.
Składniki
Ciasto
300 g mąki
pszennej
4 łyżeczki cukru
pudru
2 opakowania cukru
waniliowego (po ok 15-20 g)
szczypta soli
160 g zimnego
masła
2 żółtka średniej
wielkości
6-8 łyżek
lodowatej wody
Mieszamy mąkę z
cukrami i solą, dodajemy masło i drobno je siekamy. Dodajemy żółtka i
ewentualnie wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie nierówne,
części. Rozwałkowujemy większą część, wykładamy nią formę do tarty i
nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 min. Drugą część wkładamy do
zamrażalnika. Następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez
15
minut.
Nadzienie
400 g drobno
pokrojonego rabarbaru
1/2 szklanki cukru
250 g sera
mascarpone
2 jajka
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
łyżeczka esencji
waniliowej
Lekko
ubijamy jajka z cukrem, wanilią i mąką ziemniaczaną, dodajemy mascarpone
mieszamy, aż całość będzie gładka, bez grudek, na koniec dodajemy rabarbar.
Masę wylewamy na podpieczony spód a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika
na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około
40 - 50 minut. Podajemy schłodzone -nadzienie powinno stężeć.
Smacznego!
Bardzo fajny pomysł na deser :-) uwielbiam rabarbarek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/