wtorek, 27 maja 2014

Tarta z rabarbarem i mascarpone





Rabarbarowe szaleństwo trwa! Kolejna tarta, tym razem z mascarpone. Receptura znaleziona tutaj, Można wykonać jedną dużą tartę lub kilka małych. Również możemy zmienić rodzaj owoców. Całość jest delikatna, rozpływająca się w ustach.


Składniki



Ciasto



300 g mąki pszennej

4 łyżeczki cukru pudru

2 opakowania cukru waniliowego (po ok 15-20 g)

szczypta soli

160 g zimnego masła

2 żółtka średniej wielkości

6-8 łyżek lodowatej wody 



Mieszamy mąkę z cukrami i solą, dodajemy masło i drobno je siekamy. Dodajemy żółtka i ewentualnie wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie nierówne, części.  Rozwałkowujemy większą część, wykładamy nią formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 min. Drugą część wkładamy do zamrażalnika. Następnie  podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

15 minut.



Nadzienie 



400 g drobno pokrojonego rabarbaru

1/2 szklanki cukru

250 g sera mascarpone

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżeczka esencji waniliowej



Lekko ubijamy jajka z cukrem, wanilią i mąką ziemniaczaną, dodajemy mascarpone mieszamy, aż całość będzie gładka, bez grudek, na koniec dodajemy rabarbar. Masę wylewamy na podpieczony spód a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 - 50 minut. Podajemy schłodzone -nadzienie powinno stężeć. 



Smacznego!





1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł na deser :-) uwielbiam rabarbarek :-)

    Zapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń