NAJLEPSZY! ...nie
wiem jak, ale jest najlepszy, jakie dotąd robiłam, takie jest zdanie
wszystkich, którzy go próbowali....musicie, musicie go zrobić...
Składniki
spód
200g ciasteczek (u
mnie orzechowo-owsiane)
4 łyżki
roztopionego masła (ok50g)
masa
750 g sera (może być
ser do twarogów lub zwykły w kostce, u mnie półtłusty)
puszka mleka skondensowanego
słodzonego
4 jajka
100 ml likieru
amaretto
łyżka mąki
ziemniaczanej
2 garści płatków
migdałowych
polewa
pół tabliczki
czekolady gorzkiej
2-3 łyżki mleka
Ciastka kruszymy w
malakserze, łączymy z masłem. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy o
średnicy 20. Wstawiamy do lodówki. Ser blendujemy, dodajemy mleko
skondensowane, blendujemy dalej, aż nie będzie grudek, chyba , że używamy sera do
serników, to ucieramy ser z mlekiem. Dalej ucieramy i wbijamy po jednym jajku,
dodajemy likier migdałowy. Na koniec masę mieszamy, ręcznie, z mąką
ziemniaczaną. Na patelni prażymy jedną garść migdałów, które dodajemy do masy. Całość
wylewamy na przygotowany spód, posypujemy pozostałą garścią, nie uprażonych migdałów.
Pieczemy ok. 1h. w 175st. Studzimy, w uchylonym piekarniku, najlepiej całą noc. Sernik wyrośnie,
następnie, podczas studzenia, lekko opadnie. Czekoladę rozpuszczamy na parze,
dodajemy mleko do otrzymania jedwabistej polewy. Skrapiamy ostudzone
ciasto.
Smacznego!
Sernik dla dorosłych - czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuń