sobota, 3 maja 2014

Tajskie szaszłyki z kurczaka


Kiełbasa, kaszanka, karkówka...gdy znudzą Was klasyki polecam szaszłyki...:) poniżej przepis, który można wykorzystać zarówno na grilu, jak i w domu: upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grilowej...



Składniki*



porcja piersi z kurczaka lub filet z indyka (ilość zależy od ilości jedzących) pokrojona w paski

1 cebula pokrojona w ósemki

1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę 

kilka liści szałwii

1 łyżka zielonej pasty curry

mała puszka mleka kokosowego



Do garnka dodajemy pastę curry, która podgrzewamy , następnie dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 3 min. Studzimy. Pokrojone w paski mięso wrzucamy do marynaty. Odstawiamy na min 2h. Patyczki do szaszłyków moczymy w  wodzie, aby podczas pieczenia nie zapaliły się. Zamarynowane kawałki kurczaka nadziewamy na patyczki na przemian z papryką, cebulą i liśćmi szałwii. Pieczemy ok. 10-15 min, często odwracając.  Podajemy z upieczonymi, pomidorami (połówki pomidorów skrapiamy oliwą, najlepiej czosnkową) 



Smacznego! 


*na podstawie przepisu z książki: "potrawy z grilla" Jacqueline Bellefontaine, 2005r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz