Kiełbasa,
kaszanka, karkówka...gdy znudzą Was klasyki polecam szaszłyki...:) poniżej
przepis, który można wykorzystać zarówno na grilu, jak i w domu: upiec w
piekarniku lub usmażyć na patelni grilowej...
Składniki*
porcja piersi z
kurczaka lub filet z indyka (ilość zależy od ilości jedzących) pokrojona w
paski
1 cebula pokrojona
w ósemki
1 duża czerwona
papryka, pokrojona w kostkę
kilka liści
szałwii
1 łyżka zielonej
pasty curry
mała puszka mleka
kokosowego
Do garnka dodajemy
pastę curry, która podgrzewamy , następnie dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy,
doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 3 min. Studzimy. Pokrojone w paski mięso
wrzucamy do marynaty. Odstawiamy na min 2h. Patyczki do szaszłyków moczymy
w wodzie, aby podczas pieczenia nie zapaliły się. Zamarynowane kawałki
kurczaka nadziewamy na patyczki na przemian z papryką, cebulą i liśćmi szałwii.
Pieczemy ok. 10-15 min, często odwracając. Podajemy z upieczonymi,
pomidorami (połówki pomidorów skrapiamy oliwą, najlepiej czosnkową)
Smacznego!
*na podstawie
przepisu z książki: "potrawy z grilla" Jacqueline Bellefontaine,
2005r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz