Kolejna odsłona
"patyczków" ...ich "siła" i smak tkwią w marynacie*, można
je przygotować nadziewając samo mięso, przekładając, tak jak u mnie,
pieczarkami, lub innymi warzywami wg uznania i pomysłu: papryką, cukinią itp.
Ja podaję je z pieczonymi, meksykańskimi tortillami, sosem barbecue
oraz sałatką coleslaw, Szaszłyki można również przygotować na obiad lub
imprezową kolację (na patelni lub w piekarniku)
Składniki
pierś z kurczaka
lub z indyka (ilość zależy od ilości jedzących lub ich możliwości)
kilka obranych
pieczarek - tej samej wielkości przekrojonych na pół
2-3 łyżki
sezamu
marynata
4 łyżki wytrawnego
białego wina
1 łyżka
jasnobrązowego cukru (może być biały)
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Składniki na
marynatę łączymy, zanurzamy kawałki mięsa i odkładamy na min 1h. Na namoczone patyczki
nadziewamy, na przemian kawałki kurczaka, pieczarki. Wykładamy na rozgrzany
ruszt, co chwila obracając. Przed samym podaniem posypujemy mięso
sezamem. Pieczemy ok. 1min, aż ziarna się uprażą.
Smacznego!
*na podstawie
przepisu z książki: "potrawy z grilla" Jacqueline Bellefontaine,
2005r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz