niedziela, 4 maja 2014

Szaszłyki z kurczaka z sezamem i pieczarkami


Kolejna odsłona "patyczków" ...ich "siła" i smak tkwią w marynacie*, można je przygotować nadziewając samo mięso, przekładając, tak jak u mnie, pieczarkami, lub innymi warzywami wg uznania i pomysłu: papryką, cukinią itp. Ja podaję je z pieczonymi, meksykańskimi tortillami, sosem barbecue oraz sałatką coleslaw, Szaszłyki można również przygotować na obiad lub imprezową kolację (na patelni lub w piekarniku) 



Składniki



pierś z kurczaka lub z indyka (ilość zależy od ilości jedzących lub ich możliwości)

kilka obranych pieczarek - tej samej wielkości przekrojonych na pół 

2-3 łyżki sezamu 



marynata



4 łyżki wytrawnego białego wina

1 łyżka jasnobrązowego cukru (może być biały)

2 łyżki oleju

sól, pieprz



Składniki na marynatę łączymy, zanurzamy kawałki mięsa i odkładamy na min 1h. Na namoczone patyczki nadziewamy, na przemian kawałki kurczaka, pieczarki. Wykładamy na rozgrzany ruszt, co chwila obracając. Przed samym podaniem posypujemy mięso sezamem. Pieczemy ok. 1min, aż ziarna się uprażą.


Smacznego!



*na podstawie przepisu z książki: "potrawy z grilla" Jacqueline Bellefontaine, 2005r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz