piątek, 2 maja 2014

Tarta z rabarbarem i marcepanem


Rabarbarowe szaleństwo trwa :) ..przed świętami zakupiłam hurtową ilość marcepana, to teraz trzeba coś z tym zrobić...przeszukałam Internety i oto jest! przepis na tatrę marzenie (oryginał jest tutaj) ...wyszła super...kruche ciasto, cierpko-kwaśny rabarbar oraz słodka, marcepanowa "kołderka" mało pracy duuuużo przyjemności.



Składniki



0,5 kg rabarbaru

2 lub 3 łyżki cukru 



kruchy spód



235g mąki pszennej

50 g maki krupczatki 

85g cukru pudru

125g masła (zimne, pokrojone w kosteczkę)

1 jajko



"kołderka" marcepanowa



300 g marcepana do ciasta

1 jajko

1 białko



Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem - odstawiamy.

Wszystkie składniki na kruchy spód łączymy: ja najpierw siekam nożem, a na koniec szybko zagniatam. Ciastem wylepiamy formę do tarty lub dno tortownicy (śr24) i wstawimy do zamrażalnika na 35min. Następnie pieczemy 15-10  min w 180 st. (u mnie  z termoobiegiem)

Marcepan kroimy w kostkę, ucieramy z jajkiem, na koniec, ręcznie, łopatką lub łyżką,  łączymy z ubitym białkiem. 

Na wystudzony spód wykładamy: osączone owoce, na to masę marcepanową. Pieczemy w 180 st. przez ok. 15-120 min aż się zarumieni. 



Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz