Rabarbarowe
szaleństwo trwa :) ..przed świętami zakupiłam hurtową ilość marcepana, to teraz
trzeba coś z tym zrobić...przeszukałam Internety i oto jest! przepis na tatrę
marzenie (oryginał jest tutaj) ...wyszła super...kruche ciasto, cierpko-kwaśny
rabarbar oraz słodka, marcepanowa "kołderka" mało pracy duuuużo
przyjemności.
Składniki
0,5 kg rabarbaru
2 lub 3 łyżki
cukru
kruchy spód
235g mąki pszennej
50 g maki
krupczatki
85g cukru pudru
125g masła (zimne,
pokrojone w kosteczkę)
1 jajko
"kołderka"
marcepanowa
300 g marcepana do
ciasta
1 jajko
1 białko
Rabarbar
obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem - odstawiamy.
Wszystkie
składniki na kruchy spód łączymy: ja najpierw siekam nożem, a na koniec szybko
zagniatam. Ciastem wylepiamy formę do tarty lub dno tortownicy (śr24) i wstawimy
do zamrażalnika na 35min. Następnie pieczemy 15-10 min w 180 st. (u
mnie z termoobiegiem)
Marcepan kroimy w
kostkę, ucieramy z jajkiem, na koniec, ręcznie, łopatką lub łyżką, łączymy
z ubitym białkiem.
Na wystudzony spód
wykładamy: osączone owoce, na to masę marcepanową. Pieczemy w 180 st. przez ok.
15-120 min aż się zarumieni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz