Sezonowo występujący
rabarbar, jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów, dlatego też postanowiłam
część, pokrojonego w kostki, zamrozić, oraz wykonać dżem... co prawda nigdy nie
jadłam wcześniej o takim smaku, ale wydawał mi się to dobry pomysł i udało się! dżem
jest aromatyczny, słodki, o idealnej konsystencji, polecam..
Składniki
2kg rabarbaru
2 szklanki cukru
(można dać mniej, wg uznania)
Rabarbar myjemy,
część obieramy, pozostałe dokładnie myjemy (niedobrane kawałki pozwolą na
zachowanie, pięknego, bladoróżowego koloru). Wszystko kroimy w kostkę. Zasypujemy
cukrem w garnku, w którym będziemy smażyć. Odstawiamy na ok. 20 min.. Następnie
smażymy, aż dżem będzie gęstnieć, a owoce się rozpadną. Pamiętajmy o mieszaniu
i zbieraniu białej piany podczas gotowania Gotowy, gorący dżem przekładamy
do umytych, wyparzonych słoików. Zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i
przykrywamy ściereczką, aż do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz