piątek, 2 maja 2014

Dżem z rabarbaru


Sezonowo występujący rabarbar, jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów, dlatego też postanowiłam część, pokrojonego w kostki, zamrozić, oraz wykonać dżem... co prawda nigdy nie jadłam wcześniej o takim smaku, ale wydawał mi się to dobry pomysł i udało się! dżem jest aromatyczny,  słodki, o idealnej konsystencji, polecam..

  
Składniki 



2kg rabarbaru

2 szklanki cukru (można dać mniej, wg uznania)



Rabarbar myjemy, część obieramy, pozostałe dokładnie myjemy (niedobrane kawałki pozwolą na zachowanie, pięknego, bladoróżowego  koloru). Wszystko kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem w garnku, w którym będziemy smażyć. Odstawiamy na ok. 20 min.. Następnie smażymy, aż dżem będzie gęstnieć, a owoce się rozpadną. Pamiętajmy o mieszaniu i zbieraniu białej piany podczas gotowania Gotowy, gorący dżem przekładamy do umytych, wyparzonych słoików. Zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką, aż do wystygnięcia. 



Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz