sobota, 28 czerwca 2014

Muffiny z jagodami


Sezon na jagody  rozpoczęty! ....Gdy nie mamy świeżych, można skorzystać z mrożonek. Oba sposoby przetestowałam, nie ma różnicy w smaku…


Składniki*



300 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki oleju

80 g cukru pudru

150 g jagód

2 jajka

225 ml mleka

1 łyżeczka esencji waniliowej



Mąkę, proszek, olej, mieszamy w misce do uzyskania  konsystencji "piasku" lub "bułki tartej". Następnie  dodajemy cukier i owoce. Mieszamy. W drugim naczyniu łączymy jajka z mlekiem i wanilią. Płynne składniki dajemy do sypkich. Mieszamy niebyt dokładnie. Ciasto umieszczamy w przygotowanych foremkach. Pieczemy 25 min w nagrzanym piekarniku - 200 st lub termoobieg 180 st.



Smacznego!






* "Homemade muffins" - Carol Tennant
Jagodowe lato

1 komentarz:

  1. Nie dość, że szybki i prosty do zrobienia deser, to jeszcze z wykorzystaniem jagód :) Pycha!
    Przepis dodaje do akcji
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń