Sezon na
jagody rozpoczęty! ....Gdy nie mamy świeżych,
można skorzystać z mrożonek. Oba sposoby przetestowałam, nie ma różnicy w smaku…
Składniki*
300 g mąki
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
4 łyżki oleju
80 g cukru pudru
150 g jagód
2 jajka
225 ml mleka
1 łyżeczka esencji
waniliowej
Mąkę, proszek,
olej, mieszamy w misce do uzyskania konsystencji "piasku" lub
"bułki tartej". Następnie dodajemy cukier i owoce. Mieszamy. W
drugim naczyniu łączymy jajka z mlekiem i wanilią. Płynne składniki dajemy do
sypkich. Mieszamy niebyt dokładnie. Ciasto umieszczamy w przygotowanych foremkach.
Pieczemy 25 min w nagrzanym piekarniku - 200 st lub termoobieg 180 st.
Smacznego!
*
"Homemade muffins" - Carol Tennant
Nie dość, że szybki i prosty do zrobienia deser, to jeszcze z wykorzystaniem jagód :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaje do akcji
Pozdrawiam :)