Majówka, to oficjalny
czas otwarcia sezonu grillowego...a dla nas, Polaków, to sport narodowy...:-)
Moje przepisy
grillowe zaczynam od sosu. W standardzie, jako dodatek, używamy: keczup, musztardę, sos czosnkowy,
tzatziki...dziś przedstawiam przepis na sos barbecue. Przepis znalazłam w
książce otrzymanej w prezencie imieninowym lata temu ...
Składniki*
125 ml octu
jabłkowego
90 ml melasy
(kupisz ja tutaj)
60 ml burbona
60 g brązowego
cukru
2 łyżki
keczupu
1 łyżka gorczycy
1 łyżeczka
granulowanego czosnku
1 łyżeczka mielonego
chili
1 łyżeczka
suszonego oregano
1 łyżeczka ziela
angielskiego (lekko je pokruszyłam w moździerzu)
1 łyżeczka
mielonego pieprzu
0,5 łyżeczki mielonego
cynamonu
kilka kropel
tabasco
Wszystkie
składniki łączymy w garnku. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, mieszamy,
aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 min, aż
sos zgęstnieje. Sos przelewamy do słoika bądź butelki. Zachowuje świeżość ok. 1
tyg. Przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce.
Smacznego!
*"Grill
- potrawy pachnące ogniem i dymem" wyd. Buchmann 2009
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz