sobota, 3 maja 2014

Sos barbecue

Majówka, to oficjalny czas otwarcia sezonu grillowego...a dla nas, Polaków, to sport narodowy...:-)
Moje przepisy grillowe zaczynam od sosu. W standardzie, jako dodatek,  używamy: keczup, musztardę, sos czosnkowy, tzatziki...dziś przedstawiam przepis na sos barbecue. Przepis znalazłam w książce otrzymanej w prezencie imieninowym  lata temu ...

Składniki*

125 ml octu jabłkowego
90 ml melasy (kupisz ja tutaj
60 ml burbona 
60 g brązowego cukru
2 łyżki keczupu 
1 łyżka gorczycy
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka mielonego chili
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka ziela angielskiego (lekko je pokruszyłam w moździerzu)
1 łyżeczka mielonego pieprzu 
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 
kilka kropel tabasco 

Wszystkie składniki łączymy w garnku. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 min, aż sos zgęstnieje. Sos przelewamy do słoika bądź butelki. Zachowuje świeżość ok. 1 tyg. Przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce. 

Smacznego! 

*"Grill - potrawy pachnące ogniem i dymem" wyd. Buchmann 2009

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz