sobota, 26 kwietnia 2014

Drożdżówki z rabarbarem i marcepanem


Czas kiedy pojawiają się sezonowe przysmaki powoduje, że wpadam w "rutynę", czyli jem jeden rodzaj warzyw i owoców,  do czasu zakończenia zbiorów, póki na półkach nie pojawią się kolejne sezonowe "cudeńka".  Obecnie na targowych straganach królują rabarbar i szparagi...Poniżej przepis na  najbardziej klasyczne połączenie: rabarbar i ciasto drożdżowe. Według tej receptury można przygotować bułeczki z dżemem, serem lub innymi owocami…co tylko nam się zamarzy..


Składniki



450 g mąki (plus mąka do "podsypania")

100 g cukru

100g masła

2 jaja

250 ml mleka

25g drożdży

szczypta soli



0,5kg rabarbaru

3 łyżki cukru 

100 g marcepana (opcjonalnie)



Przygotowujemy rozczyn: kruszymy drożdże, mieszamy z łyżką cukru i trzema łyżkami ciepłego mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Jajka ucieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, mleko, oraz masę jajeczną i sól. Zarabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy stopniowo roztopione, ciepłe masło. Wyrabiamy tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie i lśniące i zacznie odstawać od ręki. (najpierw ciasto wyrabiam mikserem, by na końcu rozpocząć ugniatanie rękoma, wówczas posypuję mąkę, do czasu gdy ciasto się nie klei). Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 1h. Rabarbar obieramy, kroimy w drobną kostkę, zasypujemy cukrem, odstawiamy na 15min. Odcedzamy z soku. wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o kształcie prostokąta, smarujemy nadzieniem (rabarbar plus kawałki marcepana), zawijamy w rulon. Kroimy na kawałki i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na min. 10-15 min. Pieczemy ok. 15-30 min w 170st na termoobiegu. Ostudzone drożdżówki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem 



Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz