sobota, 12 kwietnia 2014

Pieczona karkówka z kapustą i ananasem


Kto by pomyślał, że połączenie kiszonej kapusty i ananasa ma sens? z mięsem? w dodatku będzie dobre?...Nie namyślałam się długo, tylko wykonałam i każdego mięsożercę namawiam na wypróbowanie....po pierwsze proste, po drugie samo się robi, po trzecie, najważniejsze, smaczne....u mnie karkówka wystąpiła wraz z pieczonymi ziemniakami…



Składniki



karkówka pokrojona w kotlety (jeden kotlet na jedną osobę – min :-)

marynata do mięsa (mieszamy: sól, pieprz, paprykę, czosnek lub korzystamy z  gotowej, np: do karkówki)

puszka ananasa

kiszona kapusta



Mięso myjemy, pokrywamy przyprawami oraz dwoma łyżkami oleju. Odstawiamy do lodówki na min 1h. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią układamy kotlety, następnie na każdy: po plasterku ananasa oraz poszatkowaną kapustę. Tworzymy „kopczyki”.  Pieczemy w piekarniku ok. 40 min w 200 st (góra-dół) 



Smacznego!




1 komentarz: