Przepis znaleziony
tutaj, podczas poszukiwania inspiracji co zrobić z
marcepanem....ciasto, jest tak pyszne, że zrobiłam je w dwóch wersjach...z i
bez marcepanu...
Składniki
200 g
miękkiego masła
150 g
cukru pudru
200 g
marcepanu
4 jajka
230 g
mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
truskawki/maliny/śliwki, obecnie mrożone
łyżka mąki
Składniki na
kruszonkę:
150 g
mąki
75 g
masła
60 g
cukru
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy, aż powstanie kruszonka.
Masło ucieramy z
cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na tortownicę o śr. 21 cm . Zamrożone owoce posypujemy łyżką mąki, tak aby wszystkie były pokryte, układamy je na cieście oraz pokrojony w kostkę marcepan (opcjonalnie). Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 60-70 min w 180 st.
Smacznego!
wyglada pysznie i latwo jeje
OdpowiedzUsuń