sobota, 12 kwietnia 2014

Babka truskawkowa


Czas pieczenia bab przed nami...dzisiejszy przepis otrzymałam od  Natalii (tej od polędwiczek:)....Lubię polecane przepisy bo wiem, ze są dobre...ciasto jest delikatne i pachnie cudnie truskawkami...



Składniki



kostka masła

szklanka cukru 

5 jaj (osobno żółtka i białka)

szklanka mąki

szklanka kisielu truskawkowego (5 paczek)

łyżeczka proszku do pieczenia 



 Masło ucieramy z cukrem i  żółtkami. Białka ubijamy na sztywna pianę. Do masy z cukru, masła i żółtek dodajemy mąkę, kisiel. Ucieramy chwilę, na koniec delikatnie, łączymy z pianą. Ciasto przekładamy do formy, lub foremek. Pieczemy ok. 40 min w 180 st. termoobieg lub do "suchego" patyczka. 

Babkę posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub pomadujemy czekoladą. 



Smacznego!
 




 Babki i babeczki

1 komentarz:

  1. Truskawkowa takiej jeszcze nie jadłam:) Zapraszam na konkurs u mnie na blogu:) http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń