czwartek, 17 kwietnia 2014

Babka górnicza


Najlepszy przepis, jaki ostatnio znalazłam :) Pochodzi z odziedziczonej teczki z recepturami......Gwarantuję, że uda się wszystkim :)  Nie ma nic prostszego...I na dodatek pięknie układa się w foremkach. U mnie były mini babeczki i jaja wielkanocne...myślę, że to również dobry przepis na muffiny...



Składniki

1 szklanka mleka
1 jajko
2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 łyżki oleju
1 szklanka cukru
3 łyżki dżemu (ja użyłam dżem porzeczkowy, moga być całe owoce)
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 

Wszystkie składniki mieszamy. Wylewamy formę lub  foremki. Pieczemy w 180 st. termoobieg. Czas pieczenia w zależności od wielkości foremki od 20 -50 min. Pieczemy do suchego patyczka. 

Smacznego! 








Babki i babeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz