niedziela, 30 marca 2014

Bułka z szarpaną wieprzowiną wg Tomka Jakubiaka


Kanały tematyczne, Internet, książki, podróże otwierają umysł i uczą...jak łączyć nowe smaki, jak wykorzystać znane nam składniki w nieznany sposób...Lubię to, Lubię sprawdzać nowości w mojej kuchni. W minionym tygodniu obejrzałam program Tomka Jakubiaka, jak przygotowuje bułkę z szarpaną wieprzowiną i musiałam, musiałam ją zrobić :)... warto!...robi się samo, a uśmiech zadowolenia na twarzy biesiadników bezcenny ...zatem do dzieła:

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej
2 pomidory
papryka
4 ząbki czosnku
1 cebula biała 

łyżeczka kolendry w ziarnach
łyżeczka kopru włoskiego
kilka ziaren pieprzu
łyżeczka wędzonej papryki lub słodkiej
 

do podania

świeże bułki maślane lub tortille
liście sałaty
czerwona cebula

pasta z pieczonej papryki:


2 upieczone czerwone papryki
papryczka chili
ząbek czosnku
sól
pieprz
2 łyżki bułki tartej




Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę. Doprawiamy solą, dodajemy pokrojone pomidory, paprykę, cebulę i posiekany czosnek oraz przyprawy: kolendrę, koper, paprykę. Całość mieszamy. Podsmażamy na dwóch łyżkach oleju ok 1 min. Następnie, dodajemy 2 łyżki wody i dusimy na małym ogniu ok 3-4h aż mięso będzie się rozpadać. Przed podaniem wykładamy na talerz mięso, które rozdzielamy/szarpiemy.



Paprykę pieczemy, obieramy ze skórki (po wyjęciu z piekarnika wkładamy na 3 min do szczelnej torebki plastikowej, lub przykrywamy miseczkę folia spożywczą, dzięki temu skórka łatwiej odchodzi). Szatkujemy na miazgę, dodajemy zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, sól, pieprz do smaku. Chili kroimy w drobną kosteczkę. dodajemy lub nie - w zależności od upodobania. Moja pasta była bardzo hot :).



Przekrojoną bułkę smarujemy pastą, wykładamy sałatą, na to poszarpaną wieprzowinę, cebulę...

Tortille podgrzewamy na patelni ok 1 min, smarujemy pastą paprykową, wykładamy sałatą, mięsem, cebulą, zawijamy...zajadamy ze smakiem...



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz