No to rozpoczynam
cykl pt.: "na azjatycka nutę” …powinnam dodać na azjatycką nutę z
wykorzystaniem woka, bo mam woka :) po jednym użyciu, nie wiem jak mogłam się
obyć wcześniej bez tej patelni...wszystko przygotowuje się ekspresowo, a warzywa
są chrupiące i soczyste ...
O przygotowaniu
woka oraz technikach smażenia można przeczytać tutaj
Składniki*
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki wody
4 żółtka
700 g pierś z
kurczaka/polędwiczki/sznycle z indyka
4 dymki pokrojone
drobno
sól do smaku
olej do
smażenia
sos
1 łyżka mąki
kukurydzianej
1 łyżka brązowego
cukru
1/4 szklanki soku
z cytryny (ok. 60 ml)
1/2 łyżeczki
startego imbiru
1 łyżeczka sosu
sojowego
1/2 szklanki
bulionu
Wszystkie składniki
dokładnie mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje - wtedy jest
gotowy.
Przed usmażeniem
kurczaka, gotujemy ryż i przygotowujemy sos, gdyż sam kurczak smaży się chwilę.
W misce mieszamy:
wodę i żółtka, powoli dodajemy mąkę, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Do ciasta dodajemy, wcześniej pokrojone i posolone, kawałki kurczaka.
Rozgrzewamy olej w woku (może to być również zwykła patelnia lub garnek),
odsączamy kurczaka z nadmiaru ciasta, smażymy partiami na złoty kolor.
Kurczaka polewamy sosem
i posypujemy dymką, podajemy z
ryżem.
Smacznego!
* przepis pochodzi z
książki "Podróże kulinarne -Kuchnia Chińska" r. 2008 - kolekcja
Rzeczpospolita
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz