poniedziałek, 3 marca 2014

Kurczak w sosie cytrynowym


No to rozpoczynam cykl pt.: "na azjatycka nutę” …powinnam dodać na azjatycką nutę z wykorzystaniem woka, bo mam woka :) po jednym użyciu, nie wiem jak mogłam się obyć wcześniej bez tej patelni...wszystko przygotowuje się ekspresowo, a warzywa są chrupiące i soczyste ...

O przygotowaniu woka oraz technikach smażenia można przeczytać tutaj 

 

Składniki*



1/2 szklanki mąki kukurydzianej 

1/3 szklanki wody

4 żółtka 

700 g pierś z kurczaka/polędwiczki/sznycle z indyka

4 dymki pokrojone drobno 

sól do smaku

olej do smażenia  



sos

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżka brązowego cukru

1/4 szklanki soku z cytryny (ok. 60 ml)

1/2 łyżeczki startego imbiru

1 łyżeczka sosu sojowego 

1/2 szklanki bulionu 



Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje - wtedy jest gotowy. 



Przed usmażeniem kurczaka, gotujemy ryż i przygotowujemy sos, gdyż sam kurczak smaży się chwilę.



W misce mieszamy: wodę i żółtka, powoli dodajemy mąkę, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Do ciasta dodajemy, wcześniej pokrojone i posolone, kawałki kurczaka. Rozgrzewamy olej w woku (może to być również zwykła patelnia lub garnek), odsączamy kurczaka z nadmiaru ciasta, smażymy partiami na złoty kolor. 



Kurczaka polewamy sosem i posypujemy dymką, podajemy  z ryżem. 
  
Smacznego!



  * przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne -Kuchnia Chińska" r. 2008 - kolekcja Rzeczpospolita


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz