niedziela, 30 marca 2014

Sernik z chałwą


Ostatni mój sernik zgłoszony do konkursu....

Składniki*:

spód

150 g ciasteczek (użyłam takich)
50 orzechów laskowych
100 g pistacji
50 g orzechów nerkowca
150 g masła

masa

100g białej czekolady
200 g chałwy
700 g twarogu na serniki
pół szklanki cukru
łyżka soku z cytryny
3 jajka
kieliszek amaretto
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mielonych migdałów

polewa

1,5 łyżki śmietany 22%
50 g masła
2 łyżki miodu  

Orzechy siekamy na grube kawałki.  Herbatniki kruszymy. Orzechy i ciastka łączymy wraz z topionym masłem. Tortownice o śr. 20 cm wykładamy ciasteczkami, równo dno jak i boki. Wstawiamy do lodówki na 30 min, potem pieczemy 15 min w 180 st - termoobieg. 

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Chałwę kruszymy, miksujemy z twarogiem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszając dodajemy stopniowo czekoladę i jajka. Na koniec wanilię, amaretto i mielone migdały. Masę przelewamy na spód. Pieczemy ok 50 - 60 min w 160 st. z termoobiegeim. Sernik studzimy przy otwartym piekarniku. 

Śmietanę podgrzewamy, dodajemy masło, mieszamy aż się roztopi. Po wystudzeniu dodajemy miód. Tak przygotowaną polewą pokrywamy wierzch sernika. Wstawiamy do chłodzenia na min 3h. a najlepiej na całą noc. Sernik jest bardzo delikatny  i puszysty. 

Smacznego! 


 


* przepis pochodzi z książeczki: "moje gotowanie, kolekcja do zbierania: ciasta - Serniki cz2." czerwiec/2011

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

4 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie, musiał smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, no to w takim razie wygranej życzę.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki sernik może wygrać każdy kulinarny konkurs!

    OdpowiedzUsuń