Kończąc cykl „na
azjatycką nutę” podaję, autorski pomysł na potrawkę z kurczaka w curry....
Składniki
pierś z kurczaka
1 cebula
1 marchew
1 mango
1 zielona papryka
1/2 żółtej papryki
pół chili
kawałek imbiru
(wielkości kciuka)
1 łyżeczka cukru
1 lub 2 łyżeczki
pasty zielonej curry
1 łyżeczka curry (np.
z Knorra)
puszka pomidorów
puszka mleka
kokosowego
sok z połowy
limonki
ryż i kolendra
świeża do podania
Mięso czyścimy,
kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i przyprawą curry. Cebulę kroimy w piórka,
marchew i paprykę w cienkie plasterki. W garnku, rozgrzewamy łyżkę oleju,
podsmażamy cebulę, dodajemy kurczaka, po chwili marchew i paprykę. Całość
mieszamy i smażymy 2 min. Dodajemy pomidory, mango pokrojone w kostkę, mleko
kokosowe. Mieszamy. Doprawiamy imbirem (u mnie duuuży kawałek), pastą curry,
solą, cukrem, sokiem z limonki. Na koniec dodajemy posiekane chili. Całość
dusimy na wolnym ogniu około 20-30 min. Podajemy z ryżem. Posypujemy świeża, posiekaną
kolendrą
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz