czwartek, 27 marca 2014

Kurczak curry

Kończąc cykl „na azjatycką nutę” podaję, autorski pomysł na potrawkę z kurczaka w curry....

Składniki

pierś z kurczaka
1 cebula
1 marchew
1 mango
1 zielona papryka
1/2 żółtej papryki
pół chili 
kawałek imbiru (wielkości kciuka)
1 łyżeczka cukru
1 lub 2 łyżeczki pasty zielonej curry
1 łyżeczka curry (np. z Knorra)
puszka pomidorów
puszka mleka kokosowego
sok z połowy limonki
ryż i kolendra świeża do podania

Mięso czyścimy, kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i przyprawą curry. Cebulę kroimy w piórka, marchew i paprykę w cienkie plasterki. W garnku, rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy cebulę, dodajemy kurczaka, po chwili marchew i paprykę. Całość mieszamy i smażymy 2 min. Dodajemy pomidory, mango pokrojone w kostkę, mleko kokosowe. Mieszamy. Doprawiamy imbirem (u mnie duuuży kawałek), pastą curry, solą, cukrem, sokiem z limonki. Na koniec dodajemy posiekane chili. Całość dusimy na wolnym ogniu około 20-30 min. Podajemy z ryżem. Posypujemy świeża, posiekaną kolendrą

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz