czwartek, 27 marca 2014

Sernik banoffee


Uwielbiam połączenie bananów i toffi...kto nie lubi ciasta banoffee? niedawno znalazłam przepis na sernik z tymi składnikami.......Ciasto wyszło mega słodkie...polecam łasuchom :)



Składniki*



Spód



3/4 szklanki mąki

2 łyżki cukru pudru

100 g masła

1 żółtko

łyżka zimniej wody



Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 min. 

Tortownicę (średnica 20 lub 24) wykładamy papierem, schłodzonym ciastem. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min w 180 st w termoobiegu. 



 Masa



2 duże banany 

500 g sera 

6 łyżek cukru

2 łyżeczki pasty waniliowej 

3 jajka 

2 łyżki masy kajmakowej (opcjonalnie)

łyżka soku z cytryny



Obrane banany blendujemy. Twaróg z bananami miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier, pojedynczo jajka. Miksujemy do otrzymania puszystej masy. Na koniec wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy kajmak, które mieszamy łyżką.  Ciasto wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy 1h w 180 st termoobieg. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.



Polewa



Puszka masy kajmakowej lub mleko skondensowane słodzone (gotujemy w całości przykrytą puszkę ok 3h) 



Masę kajmakową podgrzewamy, aby uzyskała płynną konsystencję. Wylewamy na schłodzone ciasto. Wstawiamy do lodówki na min 3h. 



Smacznego!




* przepis pochodzi z książeczki: "moje gotowanie, kolekcja do zbierania: ciasta - Serniki cz2." czerwiec/2011
 
Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz