Uwielbiam połączenie
bananów i toffi...kto nie lubi ciasta banoffee? niedawno znalazłam przepis na
sernik z tymi składnikami.......Ciasto wyszło mega
słodkie...polecam łasuchom :)
Składniki*
Spód
3/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
pudru
100 g masła
1 żółtko
łyżka zimniej wody
Z w/w składników
zagniatamy ciasto, owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 min.
Tortownicę (średnica
20 lub 24) wykładamy papierem, schłodzonym ciastem. Spód nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok. 20 min w 180 st w termoobiegu.
Masa
2 duże
banany
500 g sera
6 łyżek cukru
2 łyżeczki pasty
waniliowej
3 jajka
2 łyżki masy
kajmakowej (opcjonalnie)
łyżka soku z
cytryny
Obrane banany
blendujemy. Twaróg z bananami miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier,
pojedynczo jajka. Miksujemy do otrzymania puszystej masy. Na koniec wlewamy sok
z cytryny oraz dodajemy kajmak, które mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na
podpieczony spód. Pieczemy 1h w 180 st termoobieg. Studzimy przy uchylonych
drzwiczkach piekarnika.
Polewa
Puszka masy
kajmakowej lub mleko skondensowane słodzone (gotujemy w całości przykrytą
puszkę ok 3h)
Masę kajmakową
podgrzewamy, aby uzyskała płynną konsystencję. Wylewamy na schłodzone ciasto.
Wstawiamy do lodówki na min 3h.
Smacznego!
* przepis pochodzi z książeczki: "moje gotowanie, kolekcja do zbierania: ciasta - Serniki cz2." czerwiec/2011
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz