niedziela, 16 marca 2014

Wołowina teriyaki


W czasie poszukiwań przepisów na dania z woka, okazało się, że mam tylko jedną książkę o takiej tematyce...czas zacząć nadrabiać braki...jednak Internet i niezliczone blogi, książki kucharskie są niezłą inspiracją, Dzisiejszy przepis znalazłam na tym blogu, jednak już wiem, że zamiast wołowiny lepszy (dla mnie) będzie kurczaka - następnym razem :)

Wołowina teryaki jest bardzo pikantna.



Składniki



50 g chudej wołowiny

pół żółtej papryki

pół zielonej papryki

cebula dymka 

pół chili

2 łyżki oleju do smażenia



Marynata



5 łyżek sosu teriyaki

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżki soku z cytryny

2 żabki czosnku

1/2 łyżeczka płatków chili 

pieprz do smaku 



Sos



2 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżeczka octu ryżowego

1 łyżka soku z cytryny


Mięso myjemy, kroimy w cienkie plasterki. W misce mieszamy składniki na sos: rozgnieciony czosnek, pieprz, sos teriyaki, sojowy, sok z cytryny, ocet i płatki chili. Do marynaty dodajemy mięso, odstawiamy do lodówki na min 1h. Warzywa: paprykę, dymkę i świeże chili, koimy w paseczki. Przygotowujemy sos do mięsa, mieszając wszystkie składniki. W woku rozgrzewamy olej. W pierwszej kolejności smażymy wołowinę - ok 4 min. Następnie dodajemy paprykę, na koniec dymkę chili sos i pozostałości marynaty. Całość podajmy z wcześniej przygotowanym ryżem. 



Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz