W czasie
poszukiwań przepisów na dania z woka, okazało się, że mam tylko jedną książkę o
takiej tematyce...czas zacząć nadrabiać braki...jednak Internet i niezliczone
blogi, książki kucharskie są niezłą inspiracją, Dzisiejszy przepis znalazłam na
tym blogu, jednak już wiem, że zamiast
wołowiny lepszy (dla mnie) będzie kurczaka - następnym razem :)
Wołowina teryaki
jest bardzo pikantna.
Składniki
50 g chudej
wołowiny
pół żółtej papryki
pół zielonej
papryki
cebula dymka
pół chili
2 łyżki oleju do
smażenia
Marynata
5 łyżek sosu
teriyaki
1 łyżka sosu
sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki soku z
cytryny
2 żabki czosnku
1/2 łyżeczka
płatków chili
pieprz do
smaku
Sos
2 łyżeczki sosu
sojowego
1 łyżeczka octu
ryżowego
1 łyżka soku z
cytryny
Mięso myjemy, kroimy w cienkie plasterki. W misce mieszamy składniki na sos: rozgnieciony czosnek, pieprz, sos teriyaki, sojowy, sok z cytryny, ocet i płatki chili. Do marynaty dodajemy mięso, odstawiamy do lodówki na min 1h. Warzywa: paprykę, dymkę i świeże chili, koimy w paseczki. Przygotowujemy sos do mięsa, mieszając wszystkie składniki. W woku rozgrzewamy olej. W pierwszej kolejności smażymy wołowinę - ok 4 min. Następnie dodajemy paprykę, na koniec dymkę chili sos i pozostałości marynaty. Całość podajmy z wcześniej przygotowanym ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz