piątek, 21 lutego 2014

Sernik na zmino cookies



Konkurs na Mikserze oraz seria przepisów na serniki, natchnęły mnie do rozpoczęcia cyklów tematycznych na moim blogu...będzie to cykl zawierający 4-5 przepisów na konkretny temat....dzisiejszy przepis kończy "sernikową nutę"....a od następnego wpisu zaczynam cykl pt. " na azjatycką nutę"...

Składniki*

spód
350 g ciasteczek 
100 g masła
Ciasteczka kruszymy, dodajemy roztopione masło, Masa wykładamy tortownicę o śr 24 cm. Wstawiamy do lodówki na mini. 30 min. 

masa 
200 g białej czekolady (u mnie pół na pół biała i mleczna)
3 łyżeczki żelatyny
350 g serka twarogowego
200 ml kremówki
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru pudru
150 g ciasteczek, jaki lubisz, u mnie z orzechami
1/2 gorzkiej czekolady
2-3 łyżki mleka

Czekoladę mleczna i białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Ser, śmietanę wanilię i cukier miksujemy, następnie dodajemy czekoladę oraz żelatynę. Na koniec wmieszamy pokruszone ciasteczka. Po wymieszaniu, masę wlewamy na spód. Wstawiamy do lodówki na min 3h a najlepiej na całą noc. 
Polewa: rozpuszczamy czekoladę gorzką w kąpieli wodnej wraz z kilkoma łyżkami mleka tak aby była jedwabista. 

Smacznego!




* przepis pochodzi z książeczki: "moje gotowanie, kolekcja do zbierania: ciasta - Serniki cz2." czerwiec/2011

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz