piątek, 7 marca 2014

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym


Najlepszy sos jaki jadłam, wg poniższego przepisu można zrobić same warzywa, z dodatkiem tofu, lub z kurczakiem, lub z makaronem....sos jest bazą resztę dodatków dajemy wg uznania

Składniki*:

pół polędwiczki  wieprzowej
olej do głębokiego smażenia
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
½ małej czerwonej papryki, pociętej na paseczki
½ małej zielonej papryki, pociętej na paseczki
½ cebuli, pociętej w piórka
1 plasterek ananasa z puszki, pociętego na kawałki (resztę porcjujemy i mrozimy)
szczypiorek, pocięty
ryż do podania (gotujemy tak aby przed smażeniem był już gotowy)

marynata

1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
½ łyżeczki wina sherry

panierka

½ szklanki mąki
¼ szklanki mąki kukurydzianej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 białko jajka
1/3 szklanki (80ml) wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

sos

2 łyżki keczupu
1 łyżka sosu śliwkowego 
½ łyżki Worcestershire sauce
1 łyżeczka octu ryżowego
½ łyżeczki sosu ostrygowego 
1 łyżeczka cukru
4 łyżki wody
¼ łyżeczki oleju sezamowego 
1 łyżeczka mąki kukurydzianej


Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, kroimy w niewielką kosteczkę (po panierowaniu i smażeniu podwoją swoją objętość, z połowy polędwiczki wyszło danie na 4 osoby :). Składniki na marynatę mieszamy, dodajemy plasterki mięsa. Marynujemy ok .15 - 30 min. Obie mąki łączymy z sodą, dodajemy białko, wodę oraz pozostałe składniki. Mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Marynowaną wieprzowinę umieszczamy w misce z panierką, mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty ciastem. 

Rozgrzewamy woka, wlewamy olej do głębokiego smażenia. Smażymy partiami wieprzowinę na złoty kolor. Wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.  Woka opróżniamy z oleju. Podgrzewamy, dodajemy dwie łyżki oleju czosnek po chwili wrzucamy pozostałe warzywa. Po 2-3 min dodajemy sos. Mieszamy, gdy sos zgęstnieje dodajemy polędwiczki, mieszamy. Podajemy z ryżem. 

 Smacznego!







*przepis pochodzi ze tej strony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz