Najlepszy sos jaki
jadłam, wg poniższego przepisu można zrobić same warzywa, z dodatkiem tofu, lub
z kurczakiem, lub z makaronem....sos jest bazą resztę dodatków dajemy wg
uznania
Składniki*:
pół polędwiczki wieprzowej
olej do głębokiego smażenia
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
½ małej czerwonej papryki, pociętej na paseczki
½ małej zielonej papryki, pociętej na paseczki
½ cebuli, pociętej w piórka
1 plasterek ananasa z puszki, pociętego na kawałki (resztę porcjujemy i mrozimy)
szczypiorek, pocięty
ryż do podania (gotujemy tak aby przed smażeniem był już gotowy)
marynata
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
½ łyżeczki wina sherry
panierka
½ szklanki mąki
¼ szklanki mąki kukurydzianej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 białko jajka
1/3 szklanki (80ml) wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
sos
2 łyżki keczupu
1 łyżka sosu śliwkowego
½ łyżki Worcestershire sauce
1 łyżeczka octu ryżowego
½ łyżeczki sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru
4 łyżki wody
¼ łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Polędwiczkę
oczyszczamy z błonek, kroimy w niewielką kosteczkę (po panierowaniu i smażeniu
podwoją swoją objętość, z połowy polędwiczki wyszło danie na 4 osoby :).
Składniki na marynatę mieszamy, dodajemy plasterki mięsa. Marynujemy ok .15 -
30 min. Obie mąki łączymy z sodą, dodajemy białko, wodę oraz pozostałe
składniki. Mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Marynowaną
wieprzowinę umieszczamy w misce z panierką, mieszamy, aby każdy kawałek był
pokryty ciastem.
Rozgrzewamy woka,
wlewamy olej do głębokiego smażenia. Smażymy partiami wieprzowinę na złoty
kolor. Wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
Woka opróżniamy z oleju. Podgrzewamy, dodajemy dwie łyżki oleju czosnek po
chwili wrzucamy pozostałe warzywa. Po 2-3 min dodajemy sos. Mieszamy, gdy sos
zgęstnieje dodajemy polędwiczki, mieszamy. Podajemy z ryżem.
Smacznego!
*przepis pochodzi ze tej strony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz