wtorek, 4 lutego 2014

Tarta z owocami cytrusowymi i angielskim kremem


Dziś są moje urodziny :)...i tej przyczyny zamiast tradycyjnego tortu proponuję ucztę z "zimowymi" owocami - tarte cytrusową...Przepis znaleziony w "palce lizać" z 2005 :) Autorką jest Bożena Sikoń - mistrzyni cukiernictwa..



Składniki



Spód



400 g herbatników korzennych 

100 g masła



Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło. Wykładamy na foremkę, ugniatamy i wstawiamy do lodówki.  



Angielski krem (patisjer)



500 ml mleka

1 laska wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej

3 jajka

100 g cukru

50 g mąki

starta skórka z pomarańczy (aby nie była gorzka należy sparzyć owoce, z których następnie obieramy cienko skórkę, kroimy ją w paseczki.  Blanszujemy, czyli zagotowujemy wodę, wrzucamy pokrojoną pomarańczę, po kilku minutach odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Po odcedzeniu, dodajemy do syropu, zrobionego z 50 ml wody i 50 g cukru, po chwili gotowania, skórkę osuszamy i jest gotowa do użycia)



Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową, mąkę oraz odrobinę mleka. Całość mieszamy, dodajemy do pozostałego mleka, wanilię i zagotowujemy. Mieszamy, aby krem się nie przypalił. Odstawiamy do ostudzenia. 



Owoce: 



4 duże pomarańcze, 

2 grejpfruty, 

1 owoc granatu, 

100 g cukru, 

100 ml wody

20 ml likieru Grand Maenier - u mnie likier pomarańczowy



Pomarańcze i grejpfruty obieramy ze skórki, filetujemy, pozbywamy się białych błonek. Z cukru i wody przygotowujemy syrop, na końcu dodajemy likier. Wrzącym syropem zalewamy owoce. Odstawiamy do ostudzenia.



Na  stężały spód wykładamy krem, na to owoce. Całość posypujemy ziarnkami granatu. Syrop pozostały z  owoców redukujemy do złotego koloru. Pokrywamy nim owoce.



Smacznego!





3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie. Spokojnie może robić za tort. W najbliższy weekend zagości na moim stole. Namawiałaś, namawiałaś i namówiłaś ;-)
    Jeszcze raz wszystkiego najlepszego Aniu.
    Marta T.

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie, to to już przesada :-) Wszystko co kocham na jednym herbatnikowym spodzie. Super!

    PS. Może zainteresuje Cię mój konkurs: http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html
    Będzie mi bardzo miło, jeśli weźmiesz w nim udział.

    OdpowiedzUsuń