W moim rodzinnym
domu, do dania głównego, jako dodatek, podawano warzywa, a to w postaci
gotowanej marchewki, brokułów lub kalafiora, mizerii, sałaty lub surówek...
zawsze były minimum dwa rodzaje do wyboru...Moja Mama jest Niezwykła :) Tak
nauczona, muszę mieć warzywa na talerzu...Poniżej przepisy/sposoby
na najlepsze surówki, w tym jedna specjalność mojego Taty...jak widać
cała rodzina kulinarnie uzdolniona..
Surówka z
marchwi i jabłek
1 lub 2 szt.
marchewki
1 jabłko
1/2 pora
jogurt naturalny
sól, pieprz,
cukier
Marchew i jabłko
obieramy, rozdrabniamy na tarce, na dużych oczkach. Por siekamy w drobną
kostkę. Mieszkankę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz jogurtem.
Surówka z
buraków
1 burak
1 jabłko
jogurt naturalny
sól, pieprz
Jabłko i buraka
obieramy, ścieramy na tarce z dużymi otworami.
Do mieszanki dodajemy jogurt, sól i pieprz.
Surówka z selera
2 łyżki cytryny
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Seler
obieramy, ścieramy na tarce z dużymi otworami, skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodajemy opłukane rodzynki i orzechy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z
jogurtem.
Surówka z
kiszonych ogórków (specjalność Taty)
2,3 ogórki
kiszone
1 cebula
sól, pieprz
olej lub oliwa
Ogórki i cebulę
kroimy w kosteczkę. Doprawiamy delikatnie solą. Pieprzu zaś dodajemy bardzo
dużo. Całość skrapiamy oliwą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz