niedziela, 2 lutego 2014

Surówki


W moim rodzinnym domu, do dania głównego, jako dodatek, podawano warzywa, a to w postaci gotowanej marchewki, brokułów lub kalafiora, mizerii, sałaty lub surówek... zawsze były minimum dwa rodzaje do wyboru...Moja Mama jest Niezwykła :) Tak nauczona, muszę mieć warzywa na talerzu...Poniżej przepisy/sposoby na  najlepsze surówki, w tym jedna specjalność mojego Taty...jak widać cała rodzina kulinarnie uzdolniona..

Surówka z marchwi i jabłek

1 lub 2 szt. marchewki
1 jabłko
1/2 pora
jogurt naturalny
sól, pieprz, cukier 

Marchew i jabłko obieramy, rozdrabniamy na tarce, na dużych oczkach. Por siekamy w drobną kostkę. Mieszkankę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz jogurtem. 




Surówka z buraków


1 burak
1 jabłko
jogurt naturalny
sól, pieprz

Jabłko i buraka obieramy, ścieramy na tarce z dużymi otworami. Do mieszanki dodajemy jogurt, sól i pieprz. 








Surówka z selera


 średni seler
2 łyżki cytryny
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz


Seler obieramy, ścieramy na tarce z dużymi otworami, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy opłukane rodzynki i orzechy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z jogurtem.








Surówka z kiszonych ogórków (specjalność Taty)

2,3 ogórki kiszone 
1 cebula
sól, pieprz
olej lub oliwa

Ogórki i cebulę kroimy w kosteczkę. Doprawiamy delikatnie solą. Pieprzu zaś dodajemy bardzo dużo. Całość skrapiamy oliwą. 


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz