Dziś są moje
urodziny :)...i tej przyczyny zamiast tradycyjnego tortu proponuję ucztę z
"zimowymi" owocami - tarte cytrusową...Przepis znaleziony
w "palce lizać" z 2005 :) Autorką jest Bożena Sikoń - mistrzyni
cukiernictwa..
Składniki
Spód
400 g herbatników
korzennych
100 g masła
Herbatniki
rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło. Wykładamy na foremkę, ugniatamy i
wstawiamy do lodówki.
Angielski krem
(patisjer)
500 ml mleka
1 laska wanilii
lub łyżeczka esencji waniliowej
3 jajka
100 g cukru
50 g mąki
starta skórka z
pomarańczy (aby nie była gorzka należy sparzyć owoce, z których następnie
obieramy cienko skórkę, kroimy ją w paseczki. Blanszujemy, czyli
zagotowujemy wodę, wrzucamy pokrojoną pomarańczę, po kilku minutach odcedzamy i
hartujemy w zimnej wodzie. Po odcedzeniu, dodajemy do syropu, zrobionego z 50
ml wody i 50 g cukru, po chwili gotowania, skórkę osuszamy i jest gotowa do
użycia)
Jajka ucieramy z
cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową, mąkę oraz odrobinę mleka. Całość
mieszamy, dodajemy do pozostałego mleka, wanilię i zagotowujemy. Mieszamy, aby
krem się nie przypalił. Odstawiamy do ostudzenia.
Owoce:
4 duże
pomarańcze,
2
grejpfruty,
1 owoc
granatu,
100 g cukru,
100 ml wody
20 ml likieru
Grand Maenier - u mnie likier pomarańczowy
Pomarańcze i
grejpfruty obieramy ze skórki, filetujemy, pozbywamy się białych błonek. Z
cukru i wody przygotowujemy syrop, na końcu dodajemy likier. Wrzącym syropem
zalewamy owoce. Odstawiamy do ostudzenia.
Na stężały
spód wykładamy krem, na to owoce. Całość posypujemy ziarnkami granatu. Syrop
pozostały z owoców redukujemy do złotego koloru. Pokrywamy nim owoce.
Smacznego!
Wygląda przepysznie. Spokojnie może robić za tort. W najbliższy weekend zagości na moim stole. Namawiałaś, namawiałaś i namówiłaś ;-)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz wszystkiego najlepszego Aniu.
Marta T.
Dziękuję :) smacznego :)
OdpowiedzUsuńNo nie, to to już przesada :-) Wszystko co kocham na jednym herbatnikowym spodzie. Super!
OdpowiedzUsuńPS. Może zainteresuje Cię mój konkurs: http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html
Będzie mi bardzo miło, jeśli weźmiesz w nim udział.