Konkurs dla
Miksera trwa ...tak jak i produkcja :) oto sernik na zimno z batonikami, czyli
delikatna pianka na kruchym spodzie z kawałkami czekolady i
karmelu....do dzieła
Składniki*
Spód
170 g ciasteczek
kawowych lub czekoladowych
100 g roztopionego
masła
Ciasteczka
kruszymy, łączymy z masłem. Wykładamy na tortownicy o średnicy 20 cm.
Odstawiamy do lodówki.
Polewa
2 łyżki
masła
2 łyżki brązowego
cukru
4 łyżki kremówki
1/2 tabliczki
mlecznej czekolady
Masło, cukier
topimy na wolnym ogniu, dodajemy dwie łyżki kremówki, mieszamy, aż powstanie
karmelowy sos.
Czekoladę rozpuszczamy
w kąpieli wodnej, dodajemy pozostała śmietankę, mieszamy do powstania sosu.
Masa
300 ml kremówki
3 łyżeczki
żelatyny
250 g sera
zmielonego lub gotowego na serniki
250 g mascarpone
lub 500 g gotowego sera sernikowego
8 łyżek cukru
pudru
4 batoniki mars
lub snickers lub inne ulubione
Śmietanę ubijamy
na sztywno. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wrzątku. Ser ucieramy z cukrem pudrem, następnie
dodajemy delikatnie śmietanę. Wlewamy powoli ciepłą żelatynę. Batoniki siekamy
i łączymy z masą serową. Całość wykładamy na spód.
Wygładzamy
wierzch, wylewamy sos karmelowy i czekoladowy, robimy esy floresy patyczkiem. Wstawiamy
do lodówki ma min. 3 h, a najlepiej na całą noc.
* przepis pochodzi z książeczki: "moje gotowanie, kolekcja do zbierania: ciasta - Serniki cz2." czerwiec/2011
O matko, wygląda obłędnie! Kocham takie słodkości :D
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń