niedziela, 16 lutego 2014

Sernik na zimno z batonikami


Konkurs dla Miksera trwa ...tak jak i produkcja :) oto sernik na zimno z batonikami, czyli  delikatna pianka na kruchym spodzie z kawałkami czekolady i karmelu....do dzieła

Składniki*

Spód
170 g ciasteczek kawowych lub czekoladowych
100 g roztopionego masła 

Ciasteczka kruszymy, łączymy z masłem. Wykładamy na tortownicy o średnicy 20 cm.  Odstawiamy do lodówki.

Polewa
 2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki kremówki
1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Masło, cukier topimy na wolnym ogniu, dodajemy dwie łyżki kremówki, mieszamy, aż powstanie karmelowy sos. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy pozostała śmietankę, mieszamy do powstania sosu. 

Masa 
300 ml kremówki
3 łyżeczki żelatyny
250 g sera zmielonego lub gotowego na serniki
250 g mascarpone lub 500 g gotowego sera sernikowego
8 łyżek cukru pudru 
4 batoniki mars lub snickers lub inne ulubione

Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wrzątku. Ser ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy delikatnie śmietanę. Wlewamy powoli ciepłą żelatynę. Batoniki siekamy i łączymy z masą serową. Całość wykładamy na spód. 
Wygładzamy wierzch, wylewamy sos karmelowy i czekoladowy, robimy esy floresy patyczkiem. Wstawiamy do lodówki ma min. 3 h, a najlepiej na  całą noc. 

Smacznego! 




 





* przepis pochodzi z książeczki: "moje gotowanie, kolekcja do zbierania: ciasta - Serniki cz2." czerwiec/2011
Serniki dla Miksera - edycja 1.14

2 komentarze: