sobota, 8 lutego 2014

Sernik z białą czekoladą i malinami


Nadchodzący tydzień ogłaszam tygodniem serników :), gdyż biorę udział w konkursie Miksera ...

Pomysł na dzisiejsze ciasto, to połączenie konkursu, ze szczyptą lodów o smaku białej czekolady z malinami, którymi ostatnio zjadałam się, w barze lodowym wytwórni lodów tradycyjnych, oraz dużą dawką Erica Lanlarda, pochodząca z książki "Czekolada".



Składniki: 



1 opakowanie ciasteczek kruchych (ok.150g)

50 g masła stopionego

250 g serka mascarpone

250 g twarogu 

150 g białej czekolady

150 ml śmietanki 36% lub 30%

4 łyżki cukru trzcinowego 

2 łyżeczki esencji waniliowej

4 żółtka

2 białka

2 paczki malin mrożonych ok. 300 g każda

1 galaretka truskawkowa 



Ciasteczka kruszymy, dodajemy masło. Ciastem wypełniamy tortownicę (24)  wyłożoną papierem do pieczenia. Spód pieczemy w 160 st. - termoobieg ok. 12 min. Odstawiamy do ostudzenia.

Twaróg mielimy, lub blendujemy na gładka masę, następnie dodajemy serek mascarpone, ucieraczy dalej. Śmietankę podgrzewamy, na bardzo małym ogniu, uważając, aby się nie zagotowała,  wraz z połamaną czekoladą, aż powstanie jednolity sos. Do masy serowej dodajemy, żółtka, cukier, wanilię, chwilę ucieramy, łączymy dalej  z sosem czekoladowym oraz musem malinowym (rozmrożone maliny, z jednej paczki, blendujemy, przecieramy przez sitko, tak by pozbyć się pestek). Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z  masą serową. Ciasto przekładamy na spód. Pieczemy ok. 60-70 min w 130 st termoobieg. Po tym czasie sernik pozostawiamy w uchylonym piekarniku na 2h do ostudzenia, następnie wstawiamy na całą noc do lodówki. 

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, kiedy przestygnie, dodajemy szklankę musu malinowego (druga paczka malin - rozmrożonych, zblenduowanych, przetartych przez sitko). Gdy całość zacznie gęstnieć wylewamy na sernik. Ciasto wyjmujemy z formy, kiedy wierzch z musu malinowego całkowicie stężeje. 


Smacznego!





Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz