Co tu dużo pisać:
arbuz to najlepszy owoc na upały. Nie musi występować tylko w formie
deseru. Moja propozycja to sałatka, która jest fajnym dodatkiem do uczty
grillowej lub jako odrębne, samodzielne danie na letnie upały.
Składniki:
arbuz, pozbawiony pestek, pokrojony w kostkę
ser feta - pokrojona w kostkę
garść pistacji
Sos
oliwa z oliwek
sok z cytryny
liście mięty
sól, pieprz
Na duży talerz wykładamy pokrojonego arbuza, potem fetę, na koniec pistacje. Wstawiamy do lodówki. Miętę ucieramy, dodajemy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem chwilę przed podaniem.
Smacznego!
Sałatka prezentuje się pysznie, też taką robię, tylko zamiast fety dodaję ser bałkański(np.z lidla), jest mniej słony:)
OdpowiedzUsuń