niedziela, 14 lipca 2013

Kurczak w syropie klonowym


Bez zbędnych wstępów, jest tak dobry, że musicie go spróbować :) 

Składniki

Kurczak
8 udek z kurczaka
6 łyżek syropu klonowego (opcjonalnie może być miód)
1 pomarańcza
1 łyżka cukru
2 łyżki keczupu
2 łyżeczki sosu worcester

Kurczaka myjemy, nacinamy skórę.  Do dużej miski wlewamy syrop klonowy, skórkę otartą z pomarańczy (pomarańczę wcześniej parzymy wrzątkiem), sok z pomarańczy, cukier, keczup i sos worscester. Marynatę mieszamy i dodajemy do niej kurczaka. Mięso odstawiamy do lodówki na min 1 h. Pieczemy w piekarniku ok. 1h podlewając marynatą. Podajemy z sosem tzatziki (przepis jest tutaj), pieczonymi ziemniakami  lub chlebkiem foccacia (przepis znajdziesz tutaj). Tak marynowanego kurczaka możemy upiec na grillu.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz