Wakacje w pełni, a
ja szukam nadal miejsca na urlop. W tych poszukiwaniach ważną rolę odgrywa
kuchnia. Kuchnia południowa, śródziemnomorska jest bliska memu sercu. Stąd
kierunek urlopu będzie gdzieś w tych rejonach :) Zdecydowanie mam duszę
południowca :). Dlatego dziś serwuję kuskus i kotlety z greckim serem halumi,
przybrane tzatzikami ...mniam :)
Składniki:
Kotleciki
125 g (4 kromki)
białego chleba bez skórki
350 g mielonego
mięsa (najlepiej wołowina lub jagnięcina; u mnie wieprzowo-wołowe)
2 łyżeczki
posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki
posiekanej mięty
1 mała cebula
starta
1 jajko lekko
ubite
70 g halumi (można
go zastąpić fetą - próbowałam, kotleciki są równie dobre)
sól, pieprz
2 łyżki maki
olej do smażenia
Chleb
zalewamy wodą, po namoczeniu odciskamy z nadmiaru płynu. Mięso mielone, chleb,
pietruszkę, miętę i jajko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wyrabiamy
dłońmi przez 3 min. Mięso odstawiamy do lodówki na 30 min. Ser halumi kroimy w
kostkę. Mąkę wysypujemy na talerz. Z mięsa formujemy wałeczki, które nadziewamy
serem. Każdy kotlecik obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą
złote. Podajemy na gorąco.
Sałatka z
kuskusu
3/4 szklanki kuskusu
2 pokrojone pomidory (bez pestek i skórki)
4 cebulki ze szczypiorkiem lub dwie małe
szalotki lub jedna cebula
1 żółta papryka pokrojona
1 szklanka posiekanej pietruszki
1/4 szklanki posiekanej mięty
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki soku z cytryny
1 rozgnieciony ząbek czosnek
sól, pieprz
Kuskus zalewamy wrzątkiem. Wody lejemy tyle,
aby minimalnie była nad poziomem kaszy. Odstawiamy, aż cały płyn się wchłonie.
Kaszę rozdzielamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki. Oliwę, cystynę i
czosnek mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy kaszę.
Podjemy na zimno.
Tzatziki
ogórek świeży starty na tarce
jogurt grecki
2 ząbki czosnku (lub więcej w zależności jak
to lubi)
sól, pieprz
Starty ogórek solimy i odstawiamy na ok. 15 min, aż puści wodę. Odcedzamy i osuszamy warzywa. Dodajemy czosnek, przyprawy. mieszamy z jogurtem. Przed podaniem powinien postać w lodówce ok 30 min.
Smacznego!
PS: przepisy pochodzą z
książki Anne Wilson "Meze kuchnia śródziemnomorska"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz