sobota, 13 lipca 2013

Kuchnia śródziemnomorska cz.1: Kuskus i kotleciki z halumi


Wakacje w pełni, a ja szukam nadal miejsca na urlop. W tych poszukiwaniach ważną rolę odgrywa kuchnia. Kuchnia południowa, śródziemnomorska jest bliska memu sercu. Stąd kierunek urlopu będzie gdzieś w tych rejonach :) Zdecydowanie mam duszę południowca :). Dlatego dziś serwuję kuskus i kotlety z greckim serem halumi, przybrane tzatzikami ...mniam :)


Składniki: 


Kotleciki

125 g (4 kromki) białego chleba bez skórki
350 g mielonego mięsa (najlepiej wołowina lub jagnięcina; u mnie wieprzowo-wołowe)
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki posiekanej mięty
1 mała cebula starta 
1 jajko lekko ubite
70 g halumi (można go zastąpić fetą - próbowałam, kotleciki są równie dobre)
sól, pieprz 
 2 łyżki maki
olej do smażenia

 Chleb zalewamy wodą, po namoczeniu odciskamy z nadmiaru płynu. Mięso mielone, chleb, pietruszkę, miętę i jajko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wyrabiamy dłońmi przez 3 min. Mięso odstawiamy do lodówki na 30 min. Ser halumi kroimy w kostkę. Mąkę wysypujemy na talerz. Z mięsa formujemy wałeczki, które nadziewamy serem. Każdy kotlecik obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złote. Podajemy na gorąco. 

Sałatka z kuskusu

3/4 szklanki kuskusu
2 pokrojone pomidory (bez pestek i skórki)
4 cebulki ze szczypiorkiem lub dwie małe szalotki lub jedna cebula
1 żółta papryka pokrojona
1 szklanka posiekanej pietruszki
 1/4 szklanki posiekanej mięty 
1/4 szklanki oliwy z oliwek 
1/4 szklanki soku z cytryny
1 rozgnieciony ząbek czosnek
sól, pieprz

Kuskus zalewamy wrzątkiem. Wody lejemy tyle, aby minimalnie była nad poziomem kaszy. Odstawiamy, aż cały płyn się wchłonie. Kaszę rozdzielamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki. Oliwę, cystynę i czosnek mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Sosem polewamy kaszę. Podjemy na zimno. 

Tzatziki

ogórek świeży starty na tarce
jogurt grecki
2 ząbki czosnku (lub więcej w zależności jak to lubi)
sól, pieprz

Starty ogórek solimy i odstawiamy na ok. 15 min, aż puści wodę. Odcedzamy i osuszamy warzywa. Dodajemy czosnek, przyprawy. mieszamy z jogurtem. Przed podaniem powinien postać w lodówce ok 30 min. 

Smacznego!








PS: przepisy pochodzą z książki Anne Wilson "Meze kuchnia śródziemnomorska"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz