Szybko
robić, bez problemu
Coś, bez
zawartości dżemu
Coś, co
zechcesz zrobić sama
Mam,
PAPRYKA FASZEROWANA :)*
Składniki
4-5 szt. średniej wielkości papryki
250 g mięsa mielonego - u mnie z indyka
woreczek ryżu
2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
1 pomidor - obrany, pozbawiony pestek, pokrojony
pół świeżej papryki drobno posiekanej
200 g śmietany (18%)
80 g przecieru pomidorowego
pęczek koperku
woda
sól, cukier, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, mieszanka przypraw do mięsa mielonego
Ryż gotujemy na
sypko. Przestudzony dodajemy do mięsa. Na patelni podsmażamy seler,
pomidor i paprykę, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dusimy ok. 5 min.
Warzywa przekładamy do miski z mięsem i ryżem. Mieszamy farsz, doprawiamy
ziołami prowansalskimi, przyprawą do mięsa mielonego. Paprykom odkrawamy
"czapeczki", wydrążamy pestki. Tak przygotowane, wrzucamy na ok.
5 min do wrzątku. (Szybciej się upieką) Śmietanę mieszamy z przecierem,
posiekanym koperkiem. Do poprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gdyby sos był za gęsty dodajemy wodę. Sos wlewamy na
dno naczynia do zapiekania. Faszerujemy papryki i umieszczamy na sosie.
Przykrywamy "czapeczkami". Warzywa pieczemy pod przykryciem, w
rozgrzanym do 200 st. piekarniku, ok. 40-60 min.
Smacznego!
* autor - mój Mąż :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz