piątek, 3 maja 2013

Papryka faszerowana


Szybko robić, bez problemu
Coś, bez zawartości dżemu
Coś, co zechcesz zrobić sama
Mam, PAPRYKA FASZEROWANA :)*

Składniki

4-5 szt. średniej wielkości papryki
250 g mięsa mielonego - u mnie z indyka
woreczek ryżu
2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
1 pomidor - obrany, pozbawiony pestek,  pokrojony
pół świeżej papryki drobno posiekanej
200 g śmietany (18%)
80 g przecieru pomidorowego
pęczek koperku 
woda
sól, cukier, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, mieszanka przypraw do mięsa mielonego

Ryż gotujemy na sypko. Przestudzony dodajemy do mięsa.  Na patelni podsmażamy seler, pomidor i paprykę, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dusimy ok. 5 min. Warzywa przekładamy do miski z mięsem i ryżem. Mieszamy farsz, doprawiamy ziołami prowansalskimi, przyprawą do mięsa mielonego. Paprykom odkrawamy "czapeczki", wydrążamy  pestki. Tak przygotowane, wrzucamy na ok. 5 min do wrzątku. (Szybciej się upieką) Śmietanę mieszamy z przecierem, posiekanym koperkiem. Do poprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gdyby sos był za gęsty dodajemy wodę. Sos wlewamy na dno naczynia do zapiekania. Faszerujemy papryki i umieszczamy na sosie. Przykrywamy "czapeczkami". Warzywa pieczemy pod przykryciem, w rozgrzanym do 200 st. piekarniku, ok. 40-60 min.

Smacznego!






* autor - mój Mąż :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz