czwartek, 30 maja 2013

Krewetki






Krewetki - jedzenia tych owoców morza, nauczył mnie mój Mąż :). Przyznaję, nie była to miłość od pierwszego wejrzenia (nie do Męża tylko do krewetek :) ...ale kolejne podejście pozwoliło polubić te cudne stworzenia. Najlepiej smakują świeże podsmażone z czosnkiem i masłem, bagietką oraz zmrożonym winem....(już niedługo spełnię to marzenie w słonecznej Barcelonie :)
Dziś przedstawiam przepis mojego guru kulinarnego Jamiego :)


Krewetki w curry

Składniki

Sos
2 pędy trawy cytrynowej lub łyżka pasty z trawy cytrynowej
1 świeża czerwona papryczka chili
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej kolendry 
2 czerwone pieczone papryki z oliwy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 cm imbiru


krewetki tygrysie 
puszka mleka kokosowego
200g groszku cukrowego lub cukinii


 Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze na pastę. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy krewetki dodając łyżkę lub dwie (w zależności od ilości krewetek) pasty  curry.  Smażymy ok. 2 min, następnie przekładamy owoce morza do naczynia do zapiekania i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 min - opcja grill. Na tej samej patelni wrzucamy groszek cukrowy lub inne warzywa, dodajemy pozostałą pastę, smażymy ok. 5 min. Następnie wlewamy mleko kokosowe. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Krewetki podajemy z sosem curry i ryżem.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz